10 sofa za sva vremena (FOTO)

Ako ste u potrazi za idealnom sofom za vaš dom ili vas zanimaju razlike između mnogobrojnih stilova koji postoje u ponudi, ovaj članak će vam pružiti inspiraciju i objašnjenja.

Dnevna soba je za većinu ljudi mjesto za opuštanje i zabavu uz društvo ili televiziju, i zato taj prostor treba da bude i udoban i lijepo stilizovan. Stoga vam otkrivamo kako da efektno iskoristite sofu u svom domu.

Predstavljamo 10 vanvremenskih stilova od kojih neki datiraju još iz 17. vijeka, a krase naše domove i danas.

1. Česterfild sofa

sofa (1)

Za nastanak Česterild sofe vezuje se priča koja datira iz 18. vijeka. Četvrti grof od Česterfilda naručio je prvu sofu ove vrste, sa zahtjevom da se napravi komad namještaja koji će obezbijediti udobno sjedenje bez gužvanja odjela.

Česterfild sofa je postala simbol plemenite sofisticiranosti i nije izgubila svoj neobični šarm. Ovaj stil je definisan upotrebom kože, zaobljenih naslona za ruke i prošivenim naslonom za leđa iste visine.

2. Kabriole sofa

sofa (2)

Stilske ili takozvane” kozje noge” predstavljaju jedan od najupečatljivijih simbola namještaja iz 18. veka. Blago izvijene u oblik slova S, ovaj tip nožica povezuje se sa periodom Luj XV.

Vrstu sofa Kabriole odlikuju i kontinuirane linije i zakrivljen drveni naslon sa nešto nižim dijelom za ruke nego za leđa. Kod ove vrste sofa uglavnom se izostavljaju ukrasni jastučići.

3. Kamilja leđa

sofa (3)

Ovaj stil sofe povezuje se sa londonskm kreatorom regala i dizajnerom nameštaja Tomasom Čipendejlom, čije je ime imalo snažan uticaj na engleski dizajn enterijera krajem 18. vijeka. Prava sofa kamiljih leđa ima naslon lučnog oblika sa najvišom tačkom na sredini i blago uvijenim krajevima.

Ostale karakteristike ove sofe uključuju zakrivljene ili ravne naslone za ruke, tapacirane su, otvorenih nogara i obično bez leđnih jastuka. Sofe u ovom stilu kreiraju topao i gostoprimljiv ambijent.

4. Loson sofa

sofa (4)

Sledeći tip sofe je posvećen Tomasu V. Losonu (Thomas W. Lawson), američkom biznismenu i autoru, koji je izradio model nameštaja za veći komfor. Prva Loson sofa u istoriji se pojavila sa tapaciranim leđima, prekrivenim jastucima.

Danas Loson sofu možete prepoznati po leđnim jastucima kojih ima tri komada i naslonima za ruke nižim od leđnih, (blago zakrivljenih ili kockastih), ali postoji mnogo varijacija na tržištu. Mogu se naći različiti modeli sa završnim detaljima od tekstila i kože i ukrasima od metala i drveta.

5. Taksido sofa

sofa (5)

Pozajmivši svoje ime od grada Taksido Park (Tuxedo Park) u državi Njujork, ova sofa se smatra obilježjem modernizma dvadesetih godina prošlog vijeka. Stil je definisan naslonima za ruke koji su iste visine kao i nasloni za leđa, inspirišući glamur i eleganciju.

Prva verzija ove sofe je izašla sa jednim punjenim redom i otkrivenim nogarima. Jastuci dolaze kao opcija, posebno kod kauča sa visokim naslonima za ruke.

6. Engleska sofa

sofa (6)

Vjerovatno najudobniji tip sofe na koji ćete naići. Engleska sofa zakrivljenih naslona za ruke datira sa prelaza u 21. vijek. i nosi sa sobom notu britanske provincije. Ovaj model namještaja nam predstavlja neke udobnosti kao što su zategnuta leđa, mekane, pažljivo odmjerene jastuke, spuštene naslone za ruke i nisko postavljene nogare sa točkovima. Ova sofa čini čuda u savremenim dekorima, dajući taj osećaj topline koji je potreban modernom domu.

7. Knole sofa

sofa (7)

Sofe nisu postojale prije 17. vijeka, tako da su u većini slučajeva korištene klupe umjesto njih. Knole sofa datira sa početka 17. vijeka, kada je tapacirani divan bio naručen za Knole, odnosno istorijsku englesku kuću. Klasični stil se može prepoznati po njenim pravim, visokim leđima i nakrivljenim podesivim naslonima za ruke (u starim danima su korišćeni za zaštitu od promaje).

Na vrhovima sofe nalaze se kanapi koji povezuju naslon za leđa sa naslonima za ruke. Iako je popularnost ovog stila u opadanju, ove sofe se još uvijek mogu naći u modernim kućama, dajući šarmantan i klasičan dodir.

8. Bridžvoter sofa

sofa (8)

Elegantna, svakodnevna i udobna, Bridžvoter (Bridgewater) sofa je idealna za razgovor ili gledanje filma sa prijateljima. U savremenom dizajnu namještaja, dodaje notu dobrodošlice sa blago uvijenim leđima, nisko postavljenim naslonima za ruke i velikodušno punjenim jastucima.

Ovaj stil je takođe poznat kao engleski trosjed ili brezova ruka, a predstavlja snažno englesko nasljeđe i okarakterisan je suknjom koja prekriva nogare.

9. Moderna sofa

sofa (9)

Izraz moderno označava specifičan dizajnerski pokret između 1930. do 1965. godine. Sofe koje se povezuju sa tim periodom obično imaju aerodinamičnu liniju sa niskim, često kockastim nogarima. Ipak očekujte brojne varijacije.

Kada se radi o modernim sofama važi nekoliko pravila. Možete ih prepoznati po njihovom retro izgledu, korištenju oblika preuzetih iz prirode, i snažnoj geometriji. Jedno je sigurno: ako se pravilno uklope u moderni enterijer, njihov izgled će iznenaditi i inspirisati.

10. Sekcionalna sofa – ugaona garnitura

sofa (10)

Funkcionalnost je glavni atribut promovisan modernizmom, a modularne komponente sekcionalne sofe to svakako ističu. Ovaj praktičan dizajn kombinuje krajnje i ugaone delove, otomane, fotelje i dvosede.

Sekcionalne sofe su dobra opcija za savremene prostorije, sa visokim plafonima ili većim brojem prozora. One su sjajne kao komadi namještaja koji popunjavaju velike enerijere, posebno u formalnim prostorijama.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: