SUNČANA OAZA MLADOG BRAČNOG PARA: 75 kvadrata apsolutnog raja u Baškoj vodi (FOTO)

Stan Ivana Lukića, arhitekta, i Mile Vlajčić Lukić, voditeljice Botaničkog vrta, izgleda baš onako kako biste prema njihovim vokacijama i pretpostavili. Spoj njezine ljubavi prema prirodi i njegovih preciznih projektantskih zamisli ujedinili su se u prostoru koji je prozračan i simetričan, istovremeno i naturalistički, a prije svega jednostavan, minimalistički.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

Šetnju po domu mladoga bračnog para počinjemo od dnevnog boravka, kojem je najdominantnija karakteristika izravan pogled na Brač i Hvar te vedro plavo nebo i Sunce koje kroz široka krila balkonskih vrata obasjava moderan namještaj i precizno po regalima i ormarićima kraj kauča raspoređene “asesoare”: figurice, Rubikove kocke, knjige pa i društvene igre koje svjedoče da se na trosjedu elegantnih linija često nađe mjesta za cijelu ekipu, primjećuje Andrea Topić, novinarka Slobodne Dalmacije.

Parket koji daje prostoru stvara ravnotežu s bijelim zidovima na kojima su umjetničke slike malobrojne, ali pomno probrane. Stilski i tematski uklopljene u ambijent. Moderni ovalni na tri noge, smješteni pored kauča, sklopljivi su u jedan, a svježinu prostoru daju biljke koje se nalaze uz namještaj, uglavnom smještene u uglovima prostorije.

Zasigurno najdominantniji dio doma u Baškoj Vodi u kojem Lukići žive zadnje tri godine jest stubište koje od dnevnog boravka vodi u spavaću sobu i prostoriju za rad, smještenu u galeriji iznad.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

U 75 metara kvadratnih stale su tako, odmjereno raspoređene, dvije spavaće sobe i njima pripadajuće kupaonice.

Ono što je možda najpomnije osmišljena točka stana, i gdje se vidi pažnja s kojom je arhitekt kreirao svoj dom, osjeti se u blagovaonici. Bijela boja gornjeg dijela kuhinjskih elemenata pojačava osjećaj prostornosti tako da zid prostorije, koji je inače u većoj tami negoli ostatak sobe, od sebe odbija svjetlost čime i taj mračniji dio stana postaje prozračan.

Drugi dio kuhinje u nijansama je hrastovine koja drži balans prema minimalističkoj bijelila što seže s gornje strane. A dašak osobnosti blagovaonici daje na stotine magnetića sa zajedničkih putovanja koji se šarene na sivoj podlozi hladnjaka. Činjenicu da je stan u potkrovlju, iskoristili su, vidi se, po spavaćoj sobi na katu u kojoj je dominantan krovni prozor s kojeg ništa ne priječi pogled na Biokovo. Ta spavaonica osmišljena je ponovno minimalistički, u čistom bjelilu i elegantnim linijama baš s namjerom da se pažnja promatrača skrene na pogled koji doziva.

Foto Privatna arhiva

Foto Privatna arhiva

Drugu spavaću sobu, koja je smještena na prvoj etaži, utoplili su bež nijansama usklađenim na kliznom ormaru, okviru bračnog kreveta i noćnim ormarićima, a ljubi se ta nježna bež i s dominantnim lusterom i foteljom koja puni prostor na rubu sobe.

Nastavili su nijanse bjeline na posteljini koja s namjerom prati ostatak doma.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Vaš komentar na članak: