OVO JE ČISTI HEDONIZAM: Najljepši moderan dvorac (FOTO)

Prisjetite se samo koliko ste puta kao djeca maštali da živite u velikom, magičnom dvorcu ili neprobojnoj golemoj utvrdi, baš poput vaših omiljenih junaka iz bajki i raznih crtanih filmova…

moderan-dvorac (17)

Prisjetite se koliko je iz vaše dječje perspektive idilično izgledao taj svijet. Toliko čaroban, mističan i svemoguć. Vjerojatno zbog toga što u svima tijekom cijeloga života čuči razigrano dijete koje vjeruje u savršene stvari, a vjerojatno i zbog toga što se radi o dobrim, atraktivnim investicijama, arhitekti današnjice jako vole pretvarati stare građevine u moderne domove, a da im pretjerano ne mijenjaju originalni izgled tako da u konačnici odišu luksuzom i suvremenim štihom.

U svačemu ti isti arhitekti vide mjesto koje bi se dalo pretvoriti u udoban dom. Najpopularnija mjesta koja se u posljednje vrijeme arhitektonskim vizijama transformiraju u prostore za svakodnevni život su crkve, mlinovi, svjetionici, a dosta popularne su i krošnje drveća te mjesta pod zemljom. Mi vas, pak, ovaj put vodimo u nešto slično, tj. predstavljamo vam projekt koji je realiziran ove godine i koji je potpuno oduševio struku i javnost. Vodimo vas u Tel Aviv u kojem je arhitektonski studio Pitsou Kedem osmislio naizgled gotovo nestvaran apartman od 105 četvornih metara.

Apartman je smješten u staroj zgradi nalik na dvorac koja je godinama bila zapuštena i o kojoj se nije nitko brinuo niti je ulagao u nju. Tako je bilo sve do trenutka dok ovi arhitekti nisu odlučili preuzeti stvar u svoje ruke i adaptirati te opremiti prostor na samom vrhu zgrade. Odlučili su se baš za prostor na vrhu zgrade jer je jedinstven, postavljen direktno iznad luke, a na zapadnoj strani pruža se veličanstveni pogled prema svom sjaju Sredozemnog mora.

Zgrada nas je fascinirala istog trenutka kada smo je ugledali. Bio je to za nas veliki profesionalni izazov jer se radi o objektu čija se starost nije mogla točno odrediti, ali je sigurno bilo da postoji ovdje više od sto godina. Tijekom godina zgrada je doživjela mnoge promjene, napravljeni su i neki dodaci, ali sve je to bilo dosta loše izvedeno tako da su te promjene samo naštetile izvornoj kvaliteti i izgledu zgrade – objasnili su arhitekti i dodali kako je središnja ideja projekta bila vratiti strukturu originalnih karakteristika i to ponajprije kamenih zidova, stropova i segmentiranih lukova, uključujući dominaciju izvornih materijala, keramike i pijeska s plaže.

Izvor: domidizajn.hr

Vaš komentar na članak: