Fascinantna kućica: Kutak za spavanje, kuhinja i kupatilo u samo 10 kvadrata (FOTO)

Arhitekte iz ‘Tengbom Architects’ osmislili su studentsku kućicu veličine svega 10 kvadratnih metara, koja je priuštiva, ekološka i praktična u smislu dizajna i materijala. Projekat je rezultat uspješne saradnje drvnog proizvođača “Martinsons” i kompanije “AF Bostäder” koja se bavi nekretninama.

Fascinantna kućica Kutak za spavanje, kuhinja i kupatilo u samo 10 kvadrata 665 ll

Kako bi što bolje odgovorili na potrebe studenata i našli održivo i dostupno rješenje, studio “Tengbom” je upravo uz pomoć studenata dizajnirao praktičnu kućicu. Za uspješnu gradnju priuštive studentske kućice, bili su neophodni inovativno razmišljanje i nova rješenja.

Iako je prostor smanjen sa 25 kvadratnih metara na svega deset, ova kućica pruža kutak za spavanje, kuhinju i kupatilo. Pomoću efikasnog plana kuće i unakrsno lijepljenog laminata od kog je napravljena, cijena izdavanja smanjena je za 50 %, a uticaj na životnu sredinu znatno poboljšan.

Energetska efikasnost je ključna kod dizajniranja novih objekata. Odabir pravih materijala i metoda izrade presudni su za smanjenje emisije ugljenika, pa je za izradu ove kućice izabrano drvo. Kao obnovljivi resurs, odabrano je lokalno drvo i time minimizirana emisija gasova uslijed transporta materijala.

Metod izrade odabran je zbog fleksibilne proroizvodnje i tehnike sklapanja koji mogu biti obavljeni na gradilištu i tako uštjedeti vrijeme gradnje.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: