21/09/2017 | Kuće i Vile | Komentari

Nije lijepa ali je izdržljiva: Ova 3D štampana kuća otporna je na jake zemljotrese

Nekada su 3D štampači pravili samo sitnije predmete i pojedine dijelove nameštaja. Kako su vremenom napredovali, postajali su sve veći i složeniji, tako da su sada sposobni da ‘odštampaju’ kompletnu kuću. I to kakvu!

kina-printana-kuca (1)

Kineska kompanija HuaShang Tengda napravila je kuću 3D štampačem koja može da izdrži zemljotrese jačine do 8.0 po Rihterovoj skali!

Iako oni nisu prvi koji su napravili 3D štampanu kuću, svakako su prvi koji su to uradili iz jednog dijela. Uglavnom se do sada štampao dio po dio, pa se to sve poslije sastavljalo na licu mjesta. U ovom slučaju, veliki 3D štampač razvijan nekoliko godina je za svega 45 dana napravio kuću od 400 kvadrata kao jedna cjelina, piše Inhabitat.

kina-printana-kuca (2)

Za potrebe pravljenja kuće iskorišćeno je 20 tona betona. Kompanija, doduše, nije objavila koji je tačno cement koristila niti koja je bila receptura za betonsku mješavinu.

kina-printana-kuca (3)

Ono što svakako izdvaja ovu kuću od ostalih napravljenih istom metodom, jeste činjenica da može da izdrži veoma jake zemljotrese. Podsetimo, zemljotres jačine 8.0 spada u razarajuće zemljotrese koji mogu prouzrokovati ogromnu štetu i do hiljadu kilometara od epicetra.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: