21/09/2017 | Kuće i Vile | Komentari

Evo koliko košta gradnja kuće u Srbiji: Cijene i za montažnu i za zidanu kuću, prema savjetima inženjera

Da li se više isplati montažna kuća ili zidana kuće od cigle, dilema je mnogih koji planiraju svoj novi krov nad glavom.

Ljudi starijeg kova najprije se odlučuju za savjet po kom je bez dileme stara gradnja najisplativija i najdugovječnija. Međutim, mladi danas gledaju kako da sa što manje novca i na što brži i jednostavniji način dođu do svog prvog doma. Oni se prije opredeljuju za montažne kuće koje mogu biti gotove u periodu od nedelju do mjesec dana, u zavisnosti od kvadrature.

gradnja-kuće (1)

Na ovu vječitu dilemu odgovara sagovornik portala Telegraf, diplomirani inženjer Maričić Vladan:

– Za izgradnju montažne kuće potrebno je oko 30 dana u varijanti „ključ u ruke“ i sa izgradnjom temelja. Radovi na klasičnoj kući traju najmanje godinu, a nerijetko se dešava da se radovi „protegnu“ i na nekoliko godina.

Rupa bez dna“ i „ako neko priča sam sa sobom ili je lud ili gradi kuću“ su izreke nastale zbog para koje je potrebno uložiti u izgradnju betonske kuće, kao i zbog radova koji „natjeraju“ čovjeka da „izgubi“ razum.

Kad u „prodavnici kuća“ izaberete onu koja vama odgovara po strukturi, funkcionalnosti i ljepoti, neće se mijenjati iznos novca koji vam je potreban kako biste počeli u njoj da živite.

Montažna kuća

Montažna kuća

– Kad se kupci odluče za kuću, radovi nakon dobijanja potrebnih dozvola mogu da počnu već poslije 15-ak dana. Za dobijanje dozvola zajedno sa projektovanjem treba oko mjesec, mjesec i po dana – naveo je Maričić Vladan, diplomirani inženjer.

Svakako da je cijena, pored kvaliteta, bitan faktor koji određuje da li će budući vlasnici kuća izabrati klasičnu ili montažnu. Mi smo, iz tog razloga, izvršili poređenje cijena za kuće od oko 150 kvadrata.

Naime, materijal koji je potreban za izgradnju klasične kuće navedene kvadrature koštaće otprilike oko 7.500 eura (to se odnosi samo na spoljašnje radove).

1. Građevinski blok – potrebno je oko 7000 komada. Cijena bloka je 0,3 eura, što je ukupno 2100 eura.

2. Cigla – potrebno je od 3000 do 5000 komada. Cena cigle je 0,08 eura, što je najviše 400 eura.

3. Gvožđe – potrebno je od 80 do 100 kg po m³. Cijena gvožđa je 250 eura po m², što je ukupno 2500 eura.

4. Pijesak – potrebno je 20 m³. Cijena peska je 11.5 eura po m³, što je ukupno 230 eura.

5. Kreč i cement – potrebno je od 6 do 8 tona. Cijena je 100 eura po toni, što je ukupno 800 eura.

6. Krov – potrebno je oko 175 m² krovnog pokrivača. Cijena crijepa je 0,6 eura po komadu, što je ukupno 1440 eura.

Rohbau

Majstori koji rade na izgradnji kuće traže da im se plati između 150 i 500 eura po metru kvadratnom. Ako imate sreće pa dogovorite najnižu cijenu, za 150 metara kvadratnih potrebno vam je 22.500 eura.

Nakon ovih „grubih radova“ potrebno je uvesti struju, vodu, okrečiti, postaviti parket, sanitarije, stolariju, grijanje, a to su i najskuplji i najkomplikovaniji radovi u kući.

Na dosadašnjih 30.000 eura potrebno je dodati najmanje još 20.000, te je za klasičnu kuću potrebno izdvojiti najmanje 50.000 eura i to pod uslovom da se odlučite za najjeftinije varijante.

Montažna kuća od oko 150 kvadrata, po principu ključ u ruke, košta između 39.000 i 55.000 eura. Kuća može da posjeduje i garažu, ukoliko se sami za to odlučite.

– Cijena montažnih kuća se kreće do 370 eura po kvadratu, a svakako da ima i jeftinijih.

Montažna kuća

Montažna kuća

Garancija na konstruktivnu stabilnost kuće, što podrazumjeva krov i zidove kuće je 30 godina, a na zanatske radove pod koje spadaju molerski radovi, lijepljenje pločica, vodovod i kanalizacija, kao i električne instalacije, garancija je dvije godine – objasnio je Maričić.

Montažna i klasična kuća imaju svojih prednosti i mana, te od vas zavisi koju ćete od ove dvije opcije da izaberete.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: