Kuća u Engleskoj napravljena od četkica za zube, pantalona, tepiha i mnogih drugih otpadnih materijala

Nakon 3 mjeseca provedenih u proizvodnji, 12 mjeseci rada na terenu, 20.000 upotrebljenih četkica za pranje zuba, 2 tone teksas pantalona, 4.000 plastičnih pakovanja DVD-a, 2.000 flopi disketa i 2.000 isjeckanih pločica od tepiha, nastala je prva kuća od otpada u Engleskoj.

kuca-od-otpada-brajton-01

U gradnji je učestvovalo 253 studenata Univerziteta u Brajtonu, volonteri i pripravnici iz Centra za socijalno stanovanje Mears.

Kuća od otpada u Brajtonu je istraživački projekat i radionica u kojoj se stalno eksperimentiše sa novim dizajnima, a glavni fokus je održivi razvoj. Nalazi se u kampusu Univerziteta u Brajtonu, a delo je arhitekte Dankana Bejker-Brauna i studenata završnih godina studija.

kuca-od-otpada-brajton-02

Ova kuća je prva u Engleskoj za čiju gradnju su korišćeni otpadni i odbačeni materijali, kao i plastika sakupljena iz građevinske industije, drugih industrija i stambenih objekata. Ideja je da se u narednih nekoliko godina testiraju performanse ovih podcjenjenih materijala, a Fakultet nauke i inženjerstva je u spoljašnje zidove postavio senzore koji će sve to pratiti.

Moto cijelog projekta je: otpad ne postoji, postoje samo stvari na pogrešnom mjestu.

kuca-od-otpada-brajton-04

Za izolaciju kuće je iskorišćeno:

19.800 četkica za pranje zuba, većina je dobijena kao donacija Getvik aerodroma
2 tone otpadnih materijala iz industije tepiha, teksas pantalona i jakni
4.000 VHS video kaseta
4.000 plastičnih pakovanja za DVD
7.2m3 starog stiropora

Dvije hiljade recikliranih i vodootpornih pločica od tepiha oblažu fasadu, a 600 ponovo upotrijebljenih plastičnih banera je poslužilo kao unutrašnji sloj za kontrolu vlage. Šljaka iz industrijskih peći je temelj ove kuće. Za konstrukciju se upotrebila iverica koja je spašena sa obližnjeg gradilišta.

kuca-od-otpada-brajton-09

Zid naspram stepenica je napravljen tehnikom koja se obično koristi za gradnju nabijenom zemljom, ali je kao materijal poslužilo 10 tona ponovo upotrebljene krede.

kuca-od-otpada-brajton-0

Ostali otpadni i ponovo iskorišćeni materijali koji su korišćeni za gradnju su:

10m2 kompresovanog recikliranog papira za gazišta na stepenicama
65m2 gumenih membrane za završnicu krova. Materijal je dobijen od proizvođača automobilskih guma
2km polovnog mekog drveta za konstrukciju
20 litara polovne boje za farbanje zidova
2.000 ponovo iskorišćenih šrafova

kuca-od-otpada-brajton-12

Većina materijala koji su korišćeni za gradnju se unutar kuće mogu vidjeti jer su ostavljeni vidljivi i prekriveni plakatima obrazovnog karaktera. Ova kuća sada služi kao otvoreni studio za istraživanje, a otvorena je za druge škole, fakultete i sve ljude koji su zainteresovani za temu održivosti i ekološke gradnje.

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: