05/11/2016 | Kuće i Vile | Komentari

DA LI JE BUGARSKI KRALJEVSKI DVORAC LJEPŠI OD ONOG NA DEDINJU?! Procjenite sami pa recite! (FOTO)

Dvorac Vrana je bivša bugarska kraljevska palata koja se nalazi na periferiji prestone Sofije, na 571 metru nadmorske visine; postojale su još dvije pored nje, jedna u centru grada koja je imala zvaničnu ulogu (danas je u tom zdanju na Batenbergovom trgu smještena Nacionalna umetnička galerija) i jedna u Varni koja je bila ljetnja rezidencija.

Dvorac Vrana, jedna od tri bivše bugarske kraljevske palate i ona u kojoj je porodica provodila najviše vremena. Foto: Wikimedia Commons/Noncho Iliev

Dvorac Vrana, jedna od tri bivše bugarske kraljevske palate i ona u kojoj je porodica provodila najviše vremena. Foto: Wikimedia Commons/Noncho Iliev

Vrana je, međutim, bila mjesto u kojoj je bugarska grana doma Saks-Koburg-Gota provodila veći dio godine.

Zemljište na kojem je sagrađena kupio je kralj Ferdinand I 1898. godine; na njemu je podigao dvije zgrade, glavnu trospratnicu koju možete da vidite na slici iznad, i dvospratni lovački konak koji je prvi dovršen, u stilu “plovdivskog baroka”.

Unutrašnjost palate je eklektična; neke sobe su barokne, druge kopiraju austrijske kraljevske palate, neke su u bugarskom nacionalnom stilu, neke u venecijanskom. Jedna sala u dvorcu je poklon ruskog cara Aleksandra III u kojoj je namještaj izrađen od karelske brezovine. U ostatku zdanja preovladava drvo, hrastovina, kao i karara-mermer, najpoznatiji na svijetu.

Vlasništvo je 1918. godine prešlo u ruke Ferdinandovog nasljednika, kralja Borisa III, pa potom 1943. godine u ruke njegovog nasljednika Simeona II. Oštećena je u savezničkom bombardovanju 1943-44. godine, ali je obnovljena poslije rata. Komunisti su je nacionalizovali, i bila je rezidencija Georgija Dimitrova, prvog lidera “crvene” Bugarske.

Kraljevski dvor na Dedinju, izrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Foto: Wikimedia Commons/Lumen roma

Kraljevski dvor na Dedinju, izrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Foto: Wikimedia Commons/Lumen roma

Nakon sloma socijalizma, 1998. godine vraćena je posljednjem kralju Simeonu i njegovoj sestri princezi Mariji Luizi, odlukom Ustavnog suda; prijestolonasljednik je park koji okružuje palatu donirao gradu Sofiji, koji je potom otvoren za javnost. U njemu se nalazi preko 400 biljnih vrsta, jezero te nekoliko alpineuma (kamenih vrtova) i proglašen je nacionalnim spomenikom pejzažne arhitekture.

Simeon se sa svojom ženom Margaritom nastanio u renoviranom lovačkom konaku.

Koja vam je palata ljepša, naša ili bugarska?

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: