22/05/2014 | Featured,Uređenje | Komentari

Uređenje potkrovlja: Pogled na nebo je ljepši uz pravi raspored

Iskoristite kosine i napravite kuhinju po mjeri, dobro provjerite toplinsku izolaciju i krov, a najviše se čuvajte masivnog namještaja koji zaklanja izvor svjetlosti

uredjenje-potkrovlja-savjeti-1Potkrovlja su sinonim za šarmantni i romantični životni prostor ispunjen neobičnim kosinama, krovnim gredama i prozorima s pogledom na nebo.

Stanovi u potkrovlju su, isto kao i oni u prizemlju, najčešće jeftiniji od stanova iste “kvadrature” na katovima, na što također mnogi računaju tijekom kupnje životnog prostora. Često se prodaju u roh-bau izvedbi pa možete sami isplanirati raspored prostorija. Mnogi se ipak pribojavaju kupnje stana u potkrovlju zbog kosina i nižih zidova koji smanjuju mogućnost kretanja i opremanja.

Te je izazove danas lakše riješiti zahvaljujući izradi namještaja po mjeri, ugradbenih ormara i drugih elemenata kojima se tavanski prostor može optimalno iskoristiti. Prostori koji su niži od metra mogu se iskoristiti kao spremišta, a ispod zidova koji su niži od dva metra smjestite kauč s foteljama, krevet, kuhinjske elemente, radni stol ili WC školjku. Ti su dijelovi potkrovlja iskoristivi za razne statične funkcije, ali ih treba izbjegavati kao prostor za kretanje i prolaz. Pri kupnji i uređenju tavanskog prostora osobitu pozornost treba obratiti na krovište i prozore.

Kako biste izbjegli buduće popravke zbog prokišnjavanja i vlage, provjerite je li investitor štedio na kvaliteti izvedbe krova. Za takve su prostore idealni električno pokretani krovni prozori sa senzorima za oborine. Možete ih ugraditi na visoka, teže dostupna mjesta i time dobiti dodatni izvor svjetla. Uz to možete biti bezbrižni i ne morate svaki dan pratiti vremensku prognozu strahujući jeste li zatvorili prozore pri izlasku iz stana.

Prozori

Vodite računa o izvoru svjetla tijekom rasporeda namještaja. Prozori koji gledaju na sjever i istok imat će blažu svjetlost, a na jugu i zapadu može vam biti prevruće.

uredjenje-potkrovlja-savjeti-2

Kuhinja

Iskoristite kosine za uređenje kuhinje po mjeri. S obzirom na to da brojne kuhinje u manjim stanovima nemaju prozor, ovdje će krovni prozor biti dodatni adut.

Pogled

Pri izboru stana u potkrovlju izbjegavajte stanove koji imaju samo krovne prozore. Ograniči li se vaš pogled samo na nebo, s vremenom će vam postati monotono.

uredjenje-potkrovlja-savjeti-3

Idealan prostor za dječju igru i kreativan rad

Mnoge kuće kriju neiskorištene tavane na kojima se gomilaju bačene stvari, a taj bi se prostor mogao pretvoriti u dodatnu sobu za goste, dječju sobu, prostor za učenje ili igru. Tavanski je prostor udaljeniji od ostatka kuće pa ga mnogi odluče pretvoriti u oazu za odmor i opuštanje ili radnu sobu u kojoj se mogu s mirom posvetiti poslovima.

Korisno je rješenje preurediti ga u prostor za dječju igru gdje će se djeca moći igrati, osobito zimi kad ne mogu toliko boraviti u dvorištu. Pritom treba voditi računa o izradi sigurnog stubišta koje će voditi u potkrovlje. Također, treba provjeriti konstrukciju poda na tavanu koji mora biti dovoljno čvrst kako bi podnio sav namještaj koji planirate postaviti.

uredjenje-potkrovlja-savjeti-3

Spavaća soba mora biti dobro izolirana

Vrlo je bitna kvalitetna toplinska izolacija u potkrovljima. Ondje je ljeti najčešće toplije nego na katovima ispod, a zimi ih je teže zagrijati, pa je važno osigurati što manji gubitak energije. Klima-uređaj u potkrovlju je nužan tijekom ljetnih vrućina, osobito ako se u potkrovlju kuha i spava. Stručnjaci preporučuju da se klima postavi na što višu poziciju u prostoru. Prozori okrenuti jugu uštedjet će grijanje zimi.

uredjenje-potkrovlja-savjeti-4

Kontrast

Uređujete li staro potkrovlje s drvenim krovnim gredama dodatno ih istaknite kontrastnom bojom u odnosu na zidove i dobit ćete odličan dekorativni element.

uredjenje-potkrovlja-savjeti-6

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: