Trikovi za organizaciju kuhinje koji štede i vrijeme, ali i živce

Uz par jednostavnih trikova sve namirnice i kućne potrepštine bit će vam nadohvat ruci i u savršenom redu, a pri tom vam uštedjeti vrijeme u radu u kuhinji

organizacija-kuhinje-trikovi-1Smočnice i spremišta za kućne potrepštine često su toliko neorganizirani da se u njima teško snaći.

Želite li ih bolje organizirati, izvadite sve stvari, ali ih pritom grupirajte. One koje želite zadržati, stavite na hrpu, a one koje ne želite odmah bacite.

Treća hrpa je za stvari kojima treba pronaći drugo mjesto kao što su vrećice za usisavače, metle, stari sokovnici i tosteri. Razmislite je li vam to sve potrebno – ako je sokovnik star i niste ga upotrebljavali najmanje šest mjeseci, velika je šansa da vam samo skuplja prašinu. Darujte ga nekome i oslobodite mjesto za druge stvari. Nemate li gdje držati metlu, stavite kuku na unutarnju stranu vrata i objesite je – tako će najmanje smetati. Podijelite smočnicu u zone kako biste se lakše snalazili u njoj. Najteže stvari poput kuhinjskih aparata, tetrapaka mlijeka ili konzervi držite na donjim policama.

Nadohvat ruci stavite namirnice koje najčešće upotrebljavate. Brašno, šećer, rižu, tjesteninu i grahorice pospremite na jednu policu. Izbjegavajte ih držati u kupljenoj ambalaži jer to najčešće preraste u mnoštvo nepreglednih kutija i vrećica.

Najbolje ih je držati u nepropusnim, četvrtastim i prozirnim posudama koje se mogu slagati jednu na drugu te tako uštedjeti prostor. Izbjegavajte okrugle posude jer zbog oblika zauzimaju previše mjesta.

organizacija-kuhinje-trikovi-2

Iskoristite zidove

Iznad sudopera ili štednjaka objesite šipku na kojoj će visjeti kuhinjski pribor. Možete staviti i magnetsku traku na koju “zalijepite” kuhinjske noževe ili posudice za začine.

organizacija-kuhinje-trikovi-3

Ne pretrpavajte

Izbjegnite zamku gomilanja vrećica i namirnica jer ako ne pečete kolače i kruh svakog dana, zaista vam ne treba vreća od 15 kg brašna u smočnici.

organizacija-kuhinje-trikovi-4

Podijeli pa vladaj

Kutijicama ili pregradama dovest ćete u red ladice bez previše muke. U njima će biti sve pregledno, a pribor za jelo, gumice, čepovi, kvačice i gulilice bit će uredno posloženi.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: