Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Stan u Zagrebu koji krije zanimljiva rješenja

Advertisement

Onog trenutka kada se sunce uzidgne visoko na nebu, kada se priroda počne buditi i kada nas sunčeve zrake ispune energijom, još početkom proljeća, pa sve do sredine jeseni, svi želimo pobjeći što dalje od asfalta i gradske vreve da bismo uživali u suncu i toplini. Svaki slobodni trenutak tada, ovisno o afinitetima, navikama i potrebama, provodimo na svojim balkonima, terasama i vrtovima ili se družimo negdje u prirodi, neki u hladu, a neki na plaži ili se, pak, bavimo raznim sportskim aktivnostima koje opet uključuju boravak na otvorenom. Boravak u prirodi djeluje antidepresivno i, dokazano, blagotvorno utječe na naše zdravlje te podiže raspoloženje. Sve te pozitivne učinke pokušavamo unijeti i u naše životne prostore na način da interijer komunicira s eksterijerom i da terase i balkoni postanu zamjena za dnevni boravak.

No neki nemaju tu mogućnost pa je njihov prioritet da dnevni boravak asocira na prirodu. Zahvaljujući aktualnim trendovima i različitim obradama materijala, to je moguće postići primjenom drva i zelenila, bilo da se pojavljuje kao sobno bilje ili kao boja zidova, koja uvijek daje prirodan i svjež izgled. Kada smo se već dotaknuli trendova, reći ćemo da se drvo različitih vrsta i tonova kombinira s naizgled nespojivim kombinacijama, malo je to plastika, malo je to metal, malo koža, a sve je popraćeno pokojim predmetom dizajnerskog potpisa, industrijskog ili vintage stila.

No primarna je želja prisutnosti prirode u interijeru i obrnuto. Ogledni primjer jednog takvog interijera isprepletenog s eksterijerom pronašli smo u Zagrebu, u gradskoj četvrti Gornji Grad – Medveščak, u kojem živi tročlana obitelj. Riječ je o stanu površine 105 kvadrata na prvom katu stambene zgrade iz 70-ih godina, izgrađene na prizemnoj etaži kuće iz 30-godina prošlog stoljeća, s predivnom terasom površine 100-tinjak kvadrata. Stan je nedavno preuređen: projektiranje je trajalo par mjeseci, građevinski radovi oko šest mjeseci, a detalji još nekoliko mjeseci.

ijeli projekt, koji je uključivao novi raspored prostora, potpisuje arhitektica Zrinka Fain, s kojom su vlasnici i prije surađivali tako da je ponovna suradnja, kažu, bila sasvim logična. – Dugogodišnji smo prijatelji i imamo dobra iskustva na prethodnim projektima. U načelu smo znali što želimo, ali je arhitektica iz svega izvukla maksimum. Jako nam je pomogao njen profesionalni pristup i golemo znanje – kažu nam vlasnici odmah nakon ulaska u stan, a već na prvi pogled jasno je da je ostvaren otvoren, vedar, ležeran i funkcionalan interijer, čija je glavna atrakcija povezanost s vanjskim prostorom. – Stan zauzima gotovo cijelu površinu prve etaže zgrade i ima terasu koja ga okružuje s tri strane: istočne, južne i sjeverne.

Sastoji se od tri spavaće sobe, kuhinje spojene s dnevnim boravkom i terase. Uglavnom je istočne orijentacije i gleda na park i zelenilo pa se stječe dojam boravka u prirodi – opisuje arhitektica Zrinka Fain koncept stana i dodaje kako je cilj projekta bio maksimalno uvlačenje vanjskog zelenila, pogleda i terase u život stana, ali i aktiviranje neosunčane zone kako bi mogla konkurirati toj prirodnoj atrakciji. U toj zapadnoj zoni stana, naime, tri plohe zida koje okružuju prostor stubišta povezuje živa zelena boja, koja se proteže preko kuhinjskog namještaja i zida predsoblja, pa sve do, uočit ćemo kasnijim obilaskom, kupaonskih pločica.

Kao važan detalj interijera, odmah preko puta ulaska u stan, uočava se golemi garderobni ormar, koji je istovremeno pregrada prema prostoru roditeljske sobe i povezujući element kroz neprekinute prostore predsoblja, ulaznog dijela i dnevnog boravka. – Izveden je od medijapana, furniran je jasenom i dodatno naglašen intarzijama od aluminijskih traka i ručkica. Istovjetna obloga nastavlja se na stropu predsoblja, gdje se ugradbenom rasvjetom ponavlja motiv horizontalnih traka.

Ovim privlačenjem pogleda na oblogu, metalne trake i ormar odgađa se uočavanje glavne atrakcije stana, veličanstvenog zelenila koje se iz parka preko terase uvlači u prostor dnevnog boravka – kaže arhitektica Fain i pokazuje na dodatni dizajnerski detalj – primijenjen kako bi se istaknuo dojam visine – vrata s nadsvjetlom bez horizontalne prečke. Na podu je postavljena tikovina, a desno od ulaza je dnevni boravak, smješten na jugoistočni, najosvjetljeniji dio stana, i čini jedinstvenu cjelinu s kuhinjom, blagovaonicom i ulaznim dijelom.

Goleme staklene stijene na istočnom pročelju povezuju ga s glavnim dijelom terase, dok postoji i intimniji dio terase s južnim ulazom. Namještaj je većinom lakirani ili furnirani medijapan, dok su kuhinjski elementi uza zidove izvedeni do stropa, odnosno do prozora, kako bi se što bolje iskoristio prostor. Dijelom su u bijeloj, a dijelom u zelenoj boji pa se stapaju sa zidovima. Središnji prostor kuhinje je otok s površinom od Korijana, a kao specifično rješenje javlja se LED rasvjeta pod stropom kuhinje.

Blagovaonski prostor kao sastavi dio ove jedinstvene cjeline ističe se, pak, po elegantnom blagovaonskom stolu Caligaris i Arper stolicama. Stol je, kažu vlasnici, bio odličan odabir jer ima mogućnost razvlačenja, što omogućuje i druge aranžmane, ovisno o potrebi. Tu su i dva jednako elegantna radijatora Vogel&Noot s ravnim površinama… No dok slušamo o realiziranoj ideji aktivne, dnevne zone, ne možemo maknuti pogled s terase i zelenila koje je okružuje.

Prekrivena je daskama od tropskog drva, koje uz održavanje, objašnjava odmah arhitektica, odlično podnosi utjecaj atmosferilija. Najatraktivniji dio terase, osim njezine površine, betonska je klupa obložena drvom koja se izdiže iz poda terase. – Terasa je podignuta na zasebnu drvenu potkonstrukciju kako bi bila na istoj razini s podom stana i moguće ju je podizati po segmentima radi čišćenja otpalog lišća.

Na nižim dijelovima terase postavljeni su obluci od mramora, a na dijelovima s manje sunca pod je obložen granitnim kockama – dodaje arhitektica Zrinka Fain i ističe da je terasa postala idealan prostor za druženje i opuštanje. Prisjeća se i najdramatičnije faze, vezane uz vrhunsku PVC stolariju, koja je s unutrašnje strane bojana specijalnom bojom kako bi se dobila ista boja stolarije izvana i iznutra. – Isporuka prozora kasnila je mjesecima, što je stopiralo daljnje radove. Kasnilo se upravo zbog dodatnog lakiranja profila – kaže arhitektica.

Što se tiče roditeljske sobe, ona je središnja prostorija u stanu i po cijeloj dužini također ima ostakljenu stijenu koja uvlači terasu u prostor sobe. Namještaj je bijel i nenamjetljiv pa je prostor osvježen dizajnerskim detaljima. Dječja soba je vesela, kakva i treba biti, s različitim elementima za dječju igru. Još jedno neobično, ali atraktivno rješenje primijenjeno je za rasvjetu.
Stan zauzima gotovo cijelu prvu etažu zgrade i kao takav jedini ima pristup na prostranu terasu, koja ga okružuje s čak tri strane: istočne, sjeverne i južne.

U spavaćim sobama, naime, stropna rasvjeta ima rastegnuto jedro koje skriva rasvjetno tijelo i raspršuje svjetlo. Od ostalih dizajerskih komada još se mogu vidjeti lusteri Kumuli Ksenije Jurinec i lampa Absolut Lighting. – Namještaj je skoro sav rađen po mjeri, uključujući krevet, stolić, sve elemente, ormare i stolariju.

Dječja soba je Ikea – kažu vlasnici i dodaju kako im je bilo bitno da je stan uređen minimalistički, ali da ima živosti pa su se zato odlučili za zelenu boju koja dominira središnjim dijelom stana. – Zelena i inače dominira, s obzirom na to da pogled sa svih strana pada na zelenilo, i to je ono što nas je najviše privuklo u stanu. Kao i svaka obitelj, najčešće boravimo u dnevnom boravku i tu nam je bilo jako bitno da imamo komunikaciju između boravka i kuhinje.

Iz tog smo se razloga odlučili da tri nekadašnje prosto rije spojimo u jednu kako bismo dobili veliki zajednički prostor. Bilo nam je važno imati i veliku kupaonicu pa smo zamijenili dvije postojeće sobe te kupaonicu vizualno dodatno povećali velikim ogledalom – kažu vlasnici. Danas raskošna kupaonica s velikom kadom i tuš-kabinom s ugradbenom kanalicom za odvod vode bivša je mračna prostorija u sjeverozapadnom dijelu stana.

U kupaonici je izvedeno podno grijanje, spojeno na sustav centralnog grijanja stana. Ipak, najdraži dio stana i omiljeno mjesto za druženje s prijateljima im je, logično, terasa jer zbog njezine prostranosti i okolnog zelenila, kažu, imaju dojam kao da žive u kući s vrtom. No, uvjerili smo se da osim prožimanja unutarnjeg i vanjskog prostora, ovaj dom tročlane obitelji krije razna zanimljiva interijerska rješenja.

Izvor: domidizajn.jutarnji.hr

loading...

Vaš komentar na članak: