Soba za bebe

Uobičajen dizajn sobe za bebe sastoji se u bojanju zidova – plava je za dečke, a roza za curice. No u ovom članku nudimo vam puno zanimljivih ideja kako bi vaš kutak za bebu bio što ljepši.

Većina nas nije u mogućnosti urediti posebnu sobu za bebu, u koju ćete smjestiti krevetić (kinderbet), ormare, puno plišanih životinja i udoban naslonjač za dojenje. No složit ćete se s nama, da bebi u prvoj godini života nije potrebna posebna soba, pa krevetić možete staviti u svoju spavaću sobu. Pazite samo da nije na propuhu ili blizu radijatora. A vjerojatno vam neće biti problem ni spavanje u šarenoj sobi, pa cijelu sobu možete prebojati tako da vašem djetetu bude što zabavnije.

I osnovno – razmislite o tome gdje ćete držati bebinu odjeću, pelene, gazice, kremice i vlažne maramice.

Ne zaboravite na to da soba bude zabavna i šarena – plišane igračke su neizostavan dio svake dječje sobe, kao i slike, natpisi na zidovima i naravno, žirafa!
Odabir krevetića

Kod odabira krevetića razmišljajte o funkcionalnosti, sigurnosti i udobnosti. Bebi nije važan dizajn kreveta – bit će joj udobno i u krevetiću koji ste dobili od rođaka ili prijatelja. Samo madrac mora biti nov. Mislite na to da beba raste te je najbolje odabrati krevetić s podnicom koja se po potrebi može dizati i spuštati – dok je beba mala podnica je gore, a kad se počne penjati preko ogradice podnicu spustimo.

Na nekim slikama vidjeli smo dječji krevetić s ladicom, što je odlična ideja za mali prostor, jer omogućuje više mjesta za pohranu.
Ormarić za previjanje

Ormarić za previjanje jako je praktična stvar i bilo bi dobro isplanirati mjesto za njega. U ladicama možete držati pelene, maramice i robu za bebu, dok se na gornjoj površini nalazi podloga za previjanje. Uvijek je jednostavnije ukoliko bebu previjate tako da stojite kod nogica, pa i to predvidite kod planiranja mjesta za ormarić. Kad beba naraste ormarić uvijek možete iskoristiti za spremanje odjeće.

Ne nasjedajte na ormariće s ugrađenom kadom – nisu praktični i na kraju ćete kadu koristiti u kupaonici.

Na prve tri fotografije vidimo zanimljive ideje s kombinacijom krevetića i ormarića (pa čak i naslonjača za dojenje). Ideje su odlične za mali prostor, ali razmišljajte o tome da ćete krevetić na kraju prodati ili pokloniti u kompletu te ćete morati kupiti novi namještaj za spremanje bebine odjeće.

Prirodni materijali su najbolji

Kad birate namještaj, posteljinu i odjeću za bebu, pa čak i igračke, najbolje je da budu od prirodnih materijala, pamuka, drva i slično.

Temperatura prostorije

Bebi ne smije biti hladno, ali ukoliko ju previše zabundate beba će se oznojiti i osuti. Soba ne smije biti pretopla – najbolja je temperatura oko 22 stupnja. Zrak ne bi smio biti suh, pa zimi na radijatoru držite posudu s vodom ili kupite ovlaživač zraka. Nemojte dodavati nikakve mirise ili u sobi držati osvježivaće prostora.

Za kraj ćemo vam odati jednu tajnu – sve što vam treba za uređenje savršene dječje sobe nalazi se na zadnjoj slici.

 

Izvor: uredjenje-doma.com

Vaš komentar na članak: