Savršen spoj povijesnog i suvremenog u totalno malom stanu

Adaptacija prostora s bogatom i zanimljivom poviješću je zahtjevan projekt. S jedne strane, mjesto mora odgovarati suvremenom načinu života, pa se određeni stupanj promjene mora očekivati.

S druge strane, povijest zaslužuje da je se sačuva, pa se prošlost i sadašnjosti moraju uskladiti.

Ukoliko je riječ o malenom prostoru poput ovoga, izazov je još veći za arhitekte. U slučaju ovog stančića od 36 četvornih metara koji se nalazi u Stockholmu, obnova je daleko od konvencionalnog. Stan je prethodno služio kao spremište namještaja.

Prostor je dugo vremena bio netaknut, a 2012. godine novi vlasnik je angažirao arhitekticu Karin Matz da prostoru pruži drugu šansu. Neki zidovi su ostali netaknuti kao i pločice na njima, a u nekim dijelovima stančića nema ni rasvjete.

Arhitektici je cilj bio pretvoriti stan u prozračan i ugodan prostor. Kao rezultat toga, postavljen je veliki garderobni prostor i luksuzno opremljena kupaonica. U stanu je očuvano puno ivornog. Još uvijek se mogu vidjeti nedovršeni zidovi, stropovi i tragovi izvorne boje. Definitivno nijeprostor kakav bste zamišljali nakon preuređenja.

Pogledajte fotogaleriju!

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: