Prva kuća u Srbiji od automobilskih guma i zemlje (FOTO)

Primjer prelijepe kuće izgrađene od automobilskih guma, tj earthship metodom, može se vidjeti i na našim prostorima i to u selu Brusnica, na 3 kilometra udaljenosti od Gornjeg Milanovca.

kuca-od-guma-i-zemlje (1)

Vlasnici ove kuće su dvoje umjetnika, Bojan Jovanović i Smilja Ignjatović. Značajan dio njihovog rada je zasnovan na ponovnoj upotrebi materijala i reciklaži. U tom smislu, earthship metod gradnje je za njih bio otkrovenje i od trenutka kada su ga otkrili, nije bilo dileme kako će izgledati njihova buduća kuća.

Kuća je nastala kao proizvod dvogodišnjeg proučavanja svih mogućih metoda alternativnog graditeljstva sa posebnim akcentom na earthship.

kuca-od-guma-i-zemlje (2)

Plac su zakupili 2011. godine, a već u decembru iste godine počeli da sakupljaju odbačene materijale, staklene flaše, gume, prozore, vrata… U junu 2012. godine su počeli da grade kuću, a očekuju da će je kompletno dovršiti do jeseni ove godine, kada će biti useljiva.

Cijeli projekat, od crteža do izvođenja je djelo Bojana i Smilje. Kako je dodatni par ruku tokom gradnje i više nego dobrodošao, njihovi prijatelji i brojni volonteri sa svih strana svijeta su im pomagali. Do sada je u pomoć priteklo oko 20 ljudi iz Njemačke, Engleske, Poljske, Hrvatske, Danske i Amerike, koji su došli do njih putem mreže organizacija – WWOOF i organizacije koja pomaže volonterima da pronađu i rade na gradnji earthship-a u Evropi – EEBU.

kuca-od-guma-i-zemlje (3)

Za gradnju su, osim guma, koristili staklene flaše, limenke, zemljani malter, slamu, drvo, beton, cigle. Cigle nisu kupovali već su se potrudili da pronađu stare koje su ponovo iskoristili. Bilo im je potrebno oko 300 automobilskih guma koje su dopremili iz Beograda. U Beogradu se gume na deponijama mogu nabaviti besplatno, za razliku od šumadijskog kraja gdje postoje fabrike za reciklažu guma, pa bi u tom slučaju morali da ih kupuju.

Za izgradnju zida od guma dugačkog 25 metara i visokog 2 metra bilo je potrebno mjesec dana i puno fizičkog rada i snažnih ruku.

kuca-od-guma-i-zemlje (4)

Bojan i Smilja još uvijek ne žive u ovoj kući jer ona nema neophodni staklenik koji služi za regulisanje temperature, kao i enterijer koji takođe još uvijek nije sasvim završen. I pored toga, unutrašnja temperatura je, zahvaljujući ukopanosti i termičkoj masi zida od guma, izvanredno izbalansirana u ekstremnim spoljašnjim uslovima. Izgradnja staklenika se planira za ovu godinu, a u tu svrhu će iskoristiti staro staklo.

Ova prelijepa earthship kuća ima zeleni krov i kompostni toalet, tj wc šolju bez vodokotlića, a to znači i bez septičke jame. Sva otpadna voda iz kuće se prirodno prečišćava.

kuca-od-guma-i-zemlje (5)

Bojan i Smilja su osnovali i nevladinu organizaciju sa ciljem i željom da realizuju projekte iz oblasti edukacije o održivoj gradnji. Pored toga, bave se i permakulturom koju takođe promovišu i za koju su već organizovali dva PDC sertifikovana kursa za oko 50 polaznika.

Njihov cilj je da budu potpuno samoodrživi i nezavisni od komunalnih i elektro mreža, da sami uzgajaju svoju hranu i životinje.

Izvor: ekokuce.com

Vaš komentar na članak: