Prostor za učenje u dječjoj sobi

Djeca rastu munjevitom brzinom i čini vam se da je još jučer vaš klinac bio beba, a danas kreće u školu. Sukladno ovome treba napraviti i izmjene u dječjoj sobi. Igračke više nisu prioritet te treba pronaći mjesta za knjige, pisanje zadaća i učenje. Evo nekoliko savjeta kako urediti sobu za učenje.

Bitna je boja – dobro je izabrati boje koje će dijete poticati na učenje i povećavati mu koncentraciju. Boje kao što su blijedo žuta, smeđa ili boja kadulje odlične su za ovakve prostorije.

Toplo na podu – drvo ili tepih na podu najbolji je izbor za dječju sobu. Nije da se baš najlakše čiste, posebice kada se radi o tepisima, ali važna je toplina i mekoća, što je djeci veoma bitno.

A što s namještajem? – krevet i ormar mogu ostati onakvi kakvi su bili dok još niste imali školarca, ali svakako treba posebnu pozornost pridati stolu i stolici za sjedenje. Kod izbora stola dobro je uzeti onaj koji ima dodatne ladice ili police, a kod izbora stolice da bude ergonomska, dakle dobra za kičmu te da se može podizati gore i dolje, s obzirom na veličinu stola i visinu djeteta. Ne smijemo zaboraviti niti police za knjige. Vjerojatno znate da dijete ne vuče baš sve knjige u školu svakog dana pa je potrebno imati posebne police na kojima će ih stavljati. Ima li u dječjoj sobi poseban prazan zid, možete ih ondje instalirati ili napraviti mjesta u već postojećem ormaru.

Osvjetljenje – ovo je veoma važna stavka, posebno za vrijeme zimskim, tamnih i oblačnih dana. Nije dobro da je prirodan izvor svjetlosti djetetu iza leđa, puno je bolje da je stol, a samim time i dijete okrenuto bočno ili licem prema prozoru. Kada se radi o umjetnom svjetlu, dakle raznim lampama, najbolje je imati jednu glavnu žarulju u dječjoj sobi i jednu stolnu lampu. Ali i ovdje treba pripaziti da svjetlost ne bude prejaka jer ona može jednako naškoditi kao i ona preslaba.

Ukrasi – i ukrasi na zidu su bitni, ali s njima ne treba pretjerivati. Možda je vrijeme da sada, kada imate školarca, u dječju sobu stavite prvu umjetničku sliku na zid? U svakom slučaju nemojte pretjerivati, posebice u prostoru oko radnog stola jer slike i slični zidni ukrasi mogu odvlačiti pozornost za vrijeme učenja.

Izvor: pomjeri.hr

Vaš komentar na članak: