Prekrasna ljetna rezidencija u Portugalu

Površina kuće: 130,0 m²
Površina dvorišta: 50 m²
Površina terase: 35 m²
Ukupna površina zemljišta: 200 m²

Ovaj projekt osmislio je i razvio umjetnik/arhitekt Pedro Quintela u srcu sela Malveira da Serra, u podnožju padina Sintra, s pogledom na jug i Atlantik.

Ruševna, robustna građevina oblika slova U ograđivala je mali vrt u dvorištu.

Godine 2008., nakon bezbroj posjeta, lokacija je probudila duboki poziv u arhitektu. Odlučio je pitati susjeda za vlasnika nekretnine. Istog dana, arhitekt je otišao u navedeno selo i u jednoj od ulica, jedina osoba na koju je naišao, bio je upravo čovjek kojeg je tražio!

Arhitekt je pokazao svoj interes za ruševinu te predložio kupnju građevine, do tada znane pod nazivom “gomila kamenja”. Bivši vlasnici bili su zbunjeni njegovim entuzijazmom.

Početak

Faza čišćenja bila je presudna za razvoj gradilišta. Arhitekt je uvijek bio prisutan i slijedio je svaki korak svog tima od pet radnika. Proces čišćenja arhitektu je pružio priliku intimnijeg upoznavanja s kućom, kroz otkrivanje svakog kutka i pukotine, ali i priliku za otkrivanje prošlosti kuće, kako bi tu prošlost unio s novim dizajnom u obnovljenu kuću. Unatoč tome što je bio potpuno oduševljen svim elementima stare kuće, nakon čišćenja su preostali samo izvorni kameni zidovi.

Arhitektov jedinstveni način rada, temeljenog na uvjerenju da je uspjeh njegove gradnje ovisan o njegovoj prisutnosti na gradilištu, dovela je do toga da se useli u susjednu kuću. Život u blizini gradilišta olakšao mu je upoznavanje s lokalnim načinom života i stvaranje ključnih uvjeta za transformaciju kuće, kako bi bila u skladu s predjelom u cjelini.

Materijali

U cilju poštivanja i očuvanja identiteta izvorne gradnje, nije samo koristio lokalne materijale, kao što su bor i granit iz Sintra, već je posvuda ponovno iskoristio materijal izvučen prilikom čišćenja ruševine. Kao da obnavlja slagalicu, arhitekt je koristio postojeće materijale te ih iskoristio na novi način i na novim mjestima.

Postupak

Radovi su trajali dvije godine, u početku s pet radnika. Kad je posao zahtjevao finije pojedinosti, veću pažnju i spretnost, broj radnika je smanjen. Na kraju je rad s dva radnika omogućio je posebno razumijevanje, disciplinu i ponos u procesu stvaranja.

Način rada

Način rada arhitekta je, kako on kaže, intuitivan. Njegovi pravi klijenti su same lokacije. S njima provodi većinu svog vremena i “osluškuje ih”, oprezno. One s njim “govore tiho” i kažu mu kako žele da ih se obnovi. Arhitekt preuzima ulogu “glasnogovornika”, čime se pretpostavlja kako je jezgra svega znati kako “slušati” i stvaranje jedinstvenog mjesta prema zahtjevu same lokacije. Ako se uspostavi “komunikacija”, seli se u praksu, pomoću skice, kartonskih modela te temeljnim i trajnim dijalogom sa svojim suradnicima, čime se omogućava radna fluidnost i smanjivanje pogrešaka.

Zaključak

Arhitekt čvrsto vjeruje u arhitekturu kao proces evolucije (kao što se događa u prirodi), koja se odvija u tri faze: adaptacija (neposredna reakcija na mjestu); transformacija (odraz) i kristalizacija (stvaranje). On smatra da samo prolazeći kroz taj proces može reći da je rad vjerodostojan, poštujući tako “Duh mjesta.”

U konkretnom slučaju ove intervencije, može se reći da je jednom mala, zbunjena i vrlo izdijeljena “kuća u obliku zagrljaja” otvorila svoje ruke kako bi se transformirala u tečan, velik, svijetao, ali ugodan prostor, gdje sve izgleda kao da je na svom mjestu… točno gdje je! “

Pregledajte ovu prekrasnu galeriju i lajkajte što vam se sviđa.

Izvor: uredjenje-doma.com

Vaš komentar na članak: