Ove godine uživat ću u domu i u njega unositi samo lijepe stvari

Odluka da se okružite samo onim bojama i stilovima koje izražavaju vašu osobnost pomoći će vam da se riješite svega onoga što se ne uklapa u vašu viziju ljepote

Ove godine u svoj ću dom unijeti samo one stvari koje me istinski raduju, jedna je od odluka koje nije teško ostvariti.

Prije nego što počnete bilo kakve zahvate, razmislite o tome kakve stvari želite svakodnevno viđati u svojoj blizini. Jesu li one moderne ili rustikalne, crne ili ružičaste, blještave ili ugodnih tekstura? Odluka da se okružite samo onim bojama i stilovima koje izražavaju vašu osobnost pomoći će vam da se riješite svega što se ne uklapa u tu viziju.

No odlučite li naprečac pobacati sve staro i uputiti se u kupnju sitnica za dom, stanite na loptu, savjetuju stručnjaci, i posavjetujte se, prelistajte časopise ili istražite na stranicama uz koje ćete lakše odlučiti što zapravo želite.

Fotografiranje prostorija može pomoći jer se objektivno mogu sagledati nedostaci i istražiti maštoviti načini iskorištavanja prostora. Mentalna priprema ključna je za preuređenje. Stoga najprije osmislite listu poslova koje želite obaviti, razradite plan kupnje alata i usporedite cijene. Lakše ćete uloviti povoljne prilike te kupovati komad po komad pokućstva.

  • Kombinacija stolarskoga radnog stola sa suvremenim plastičnim stolcem i praktičnom stolnom svjetiljkom može postati atraktivni kutak za rad.
  • Detalji su osnova dobrog stila. Svijeće različitih boja nisu skupe, a u kombinaciji s posudom od prirodnog materijala objedinjuju ležernost i luksuz.
  • Rezano cvijeće iz vrta unijet će dašak svježine čak i ako nemate prave vaze.
  • Stari kauč ponovno će izgledati atraktivno ako ga tapecirate ili ukrasite jastučićima te uskladite s drugim detaljima u stanu, npr., zavjesama.
  • Boje su važne odaberite shemu boja (uz pomoć lako dostupnih tablica) i držite je se bez previše odstupanja.
  • Drveni elementi kao što su obične daske i palete u rukama stolara-hobista mogu poslužiti kao osnova za kutak koji odiše toplim, domaćim ugođajem. Uz dobar alat i malo spretnosti osnove stolarije nije teško svladati.
  • Slobodno se izrazite umjetnički. Vlastiti radovi (ili oni nadarenih prijatelja) uljepšat će dom bez novca.
  • Riješite se nereda. Ako ste skloni gomilanju sitnica, ovo će vam biti najmudrija novogodišnja odluka. Pronađite mjesto za svaku stvar da bi površine ostale čiste.
  • Bojenje zidova jedan je od najjeftinijih načina da potpuno promijenite izgled doma. Razmislite želite li time postići dojam nježne topline ili dramatični efekt te pritom vodite računa o boji namještaja.

Suvišne stvari fotkam i dijelim

Ne morate se riješiti namještaja koji je pomalo istrošen – poliranje i bojenje osvježit će površine, ali i stilski promijeniti interijer.

Pritom će vam biti mnogo lakše ako odustanete od pokušaja da sve učinite sami. Na obiteljskom “sastanku” podijelite zaduženja i organizirajte veliko pospremanje – djeca neka pregledaju stare igračke i izdvoje one koje su za bacanje. Igračke koje djeca prerastu najbolje je očistiti i donirati ili darovati obitelji i prijateljima, a i na društvenim mrežama možete pronaći mnoge grupe namijenjene razmjeni i darivanju starih stvari. Mnogi iz sentimentalnih razloga čuvaju različite sitnice bojeći se da će, ako ih se riješe, ostati bez uspomena povezanih s njima.

No i tome možete doskočiti – fotografirajte nekoć drage predmete, stavite fotografije u album, a stvari proslijedite ili pospremite u kutiju da vam se neprestano ne motaju pod nogama. Poseban doživljaj može biti i prodaja na sajmu rabljene robe, tzv. buvljaku. Budite spremni na cjenkanje, ali razmišljajte da vam je namjera otići kući praznih ruku. Ponesite mnoštvo plastičnih vrećica kako bi kupci imali u čemu ponijeti kupljeno.

Mnogi koji su to iskušali tvrde da im je bilo vrlo zabavno čak i kad nisu uspjeli mnogo zaraditi, a pogled na slobodan prostor u ormarima potaknuo ih je da svake godine ponove tu akciju.

Moguća zamka je da se umjesto prodaje odlučite na kupnju nekih novih starih stvari – zato je važno unaprijed napraviti plan da biste znali što doista trebate i želite.

Izvor: 24sata.hr

Vaš komentar na članak: