19/05/2015 | Featured,Namještaj | Komentari

Organizirajte trendovsku grupu za sjedenje

Igra različitim bojama, materijalima i oblicima je vrlo važna u oblikovanju ovog prostora

Grupa za sjedenje sastavni je dio svakog dnevnog boravka. To je prostor u kome provodimo dosta vremena pa je važno da je dobro organiziran, udoban i atraktivan. Najnoviji trendovi koketiraju sa različitim stilovima pa tako i ova grupa postaje vrlo ležerna i fleksibilna, spajajući elemente koji su do nedavno bili nezamislivi.

Igra različitim bojama, materijalima i oblicima je vrlo važna u oblikovanju ovog prostora. Pri tome je potrebno voditi računa i o veličini prostora. Vrlo je važno da je ova zona vizualno prozračna, tj. nezasićena elementima namještaja. Stoga odaberite dimenziju trosjeda ili kutne garniture koja će biti proporcionalna površini.

Trendovi nameću postavu jedne ili više foteljica pa je preporuka uzeti manji element koji će biti nadopunjen foteljicama. Upravo one stvaraju fleksibilnost ovog prostora, jer ih je lako razmještati u različite zone ili prostore, koristiti za radni kutak, kutak za čitanje ili će biti sastavni dio grupe za sjedenje.

Moderne sjedeće garniture su niskog naslona, vizualno mekane i zaobljenih formi. Mogu biti pravokutne ili ovalne, ovisno o elementima namještaja. Način organizacije sjedenja je vrlo raznolik, ali one kreativne je poželjno smjestiti u veće prostore.

Foteljice svakao trebaju biti u retro stilu. Bojom i vrstom tkanine se razlikuju od dominantnog sjedećeg elementa. Ukoliko ih je više, ne moraju biti povezane bojom, niti oblikom.. sve je dozvoljeno. Upravo će ovakve kombinacije stvoriti dojam ležernosti i ugode, oslobođen pravila i prepreka u kreativnosti.

Klub stolić može biti pravokutnog ili ovalnog oblika, ali je poželjno da je sastavljen iz nekoliko elemenata. Drvo, kamen, metal i staklo su materijali koji se najčešće kombiniraju. Ukoliko su različitih visina i širina, fleksibilnost će im biti veća, a tako i mogućnosti kombiniranja. U trenu ćete stvoriti kutak za odmaranje ili čitanje koji se sastoji od izdvojene foteljice i jednog od stolića iz kompozicije, ili intimniju zonu za razgovor. Iskoristite sve mogućnosti prostora i ovakvih elemenata.

Tepih je obavezan element grupe za sjedenje. Vizualno formira granice prostora i daje osjećaj topline i ugode. U trendu su etno motivi, apstraktni ili cvijetni uzorci te geometrija. Vrlo trendovski crno-bijeli geometrični uzorci se odlično kombiniraju sa živim bojama, dajući prostoru intenzivan izražaj. Za sve one sklone mirnijem ugođaju se preporučuju pastelni tonovi sa apstraktnim uzorcima.

Rasvjeta ovog prostora je vrlo važna za ukupan ugođaj. Velika rasvjetna tijela i samostojeće lampe su nezaobilazan element u grupi za sjedenje. Obavezno je u retro stilu, ali je način postave u prostor vrlo kreativan i dekorativan i u situacijama kada rasvjeta nije u funkciji.

Zidove dekorirajte slikama, a prostor zelenilom. U trendu su biljke koje vizualno zauzimaju puno prostora, stoga nemojte štedjeti na količini bilja.

Izvor: zena.hr

Vaš komentar na članak: