Odabir keramike: Pločice za terasu, balkon i dvorište

Veliki faktor na izgled terase nosi izbor keramike za popločavanje. Osim odabira boje i teksture, treba obratiti pažnju i na njihove tehničke karakteristike.

Spoljna keramika izložena je agresivnijim uticajima u odnosu na onu koja se koristi u enterijerima. Zbog toga osim protivkliznosti, kreramika treba da bude otporna na temperaturne promene, kišu, sneg i mraz.

Veoma je bitan podatak koliko keramika “upija” vodu – što je ta vrednost manja to je mrazootpornost bolja. Za eksterijer se predlažu pločice sa mogućnošću upijanja vode manjom od 0,5%.

Pločice za uređenje terase ili druge spoljne površine treba da budu neklizajuće. Bosa noga se različito kliza u odnosu na nogu u obući. Zbog te činjice, u tehničkim karakteristikama pločica su uglavnom izražene vrednosti za protivkliznost za obuću koja se označava sa „R” i meri se od R9-R13 dok se protivkliznost bose noge obeležava sa „A”, „B” i „C”.

Najčešće se za popločavanje otvorenih terasa i balkona koriste one sa obeležijima R10 i R11, to jest, one grubljom obradom gornjeg sloja.

Ukoliko želite da pod deluje toplo, odlučite se za pločice sa teksturom drveta.

Prikazani primeri spoljne keramike italijanskog proizvođača pločica Casa Dolce Casa možete kuoiti u Beogradu u salonima EuroDOM-a.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: