Od stare zlatare do modernog stana

Trasformisati životni prostor iz korena definitivno nije lak posao…

U ovom slučaju stara prodavnica nakita koja je imala komercijalnu funkciju, pretvorena je u stambeni objekat, mali moderan stan obmotan elegancijom.

Stan se nalazi u vrlo prometnoj ulici u Tel Avivu. Izgrađen je 1939. godine i nekoliko decenija se koristio kao zlatara. Unutrašnje prostorije zadovoljavale su ovu funkciju. Vlasnici zlatare, odlučili su da malu prodavnicu pretvore u apartman. Arhitekti Raz Alon i Oren Golan sudeći po rezultatima su uradili zaista odličan posao.

Pored stare destinacije zgrade, objekat se prostire na 47 kvadratnih metara. Sa prilično malim budžetom, arhitekte su imale samo jedan zadatak: da od starog dosadnog komercijalnog prostora stvore vetrovit otvoreni životni prostor. Pošto je budžet za renoviranje bio skroman, svaki dinar morao je da napravi veliki smisao u enterijeru. Visoki plafoni su doneli prozračnost domu koji je obučen u jednostavan kolorit sa belim zidovima. Privatni deo kuće je izolovan u zadnjem, dok se dnevna soba, kuhinja i trpezarija nalaze u prednjem delu, a mali hodnik predstavlja glavni prostor i komunikaciju između ove dve celine. Dizajn enterijera kuće je zadržan na minimalističkom nivou, a akcenti u boji su dodati u vidu nameštaja.

Ulaz u dvorištu je tretiran kao prirodan produžetak unutrašnjeg prostora, naglašavajući mali prostor. U enterijeru preovladava bela boja, sa zanimljivim osvetljenjem koje veoma podseća na scenografsko svetlo. Spavaća soba ima veliki plakar, dok je u ostatku stana dodato nekoliko polica za skladištenje.

Šta mislite o ovom malom modernom stanu?

Izvor: mojenterijer.rs

Vaš komentar na članak: