Milanska ‘šuma na nebu’ najbolja visoka zgrada na svijetu za 2015. (FOTO)

Stambeni neboderi ‘Bosco Verticale’ (Vertikalna šuma), popularni po gustoj vegetaciji na terasama, tzv. baštama na nebu, proglašen je za ‘Najbolju visoku zgradu na svijetu 2015′ u izboru Savjeta za visoke zgrade i urbana staništa (Council on Tall Buildings and Urban Habitat).

Vertikalna šuma velika

Naš portal objavio je još početkom 2014. godine tekst pod nazivom Milanska “šuma na nebu” – nova zvijezda italijanske arhitekture, najavivši tako veliki uspjeh “milanskih blizanaca”, kako još zovu ove inovativne građevine.

Milanska šuma na nebu najbolja visoka zgrada na svetu 2

Ove godine dvije kule visoke 116 i 76 metara i zvanično su postale najinovativnije zgrade za svijetu za 2015. godinu, a tu titulu zaslužile su prije svega zahvaljujući više od 800 stabala drveća i 14.000 biljaka koje su smještene na čeličnim ojačanim balkonima.

Milanska šuma na nebu najbolja visoka zgrada na svetu

Ideja italijanskog arhitekte Stefana Boerija, koji je projektovao ove zgrade, bila je da stvori projekat namjenjen pošumljavanju i ozelenjavanju urbanih sredina bez širenja grada izvan postojećih granica, a osnovni cilj je da se spoji moderan način života u velikim gradovima s čovjekovom potrebom da boravi u prirodi i čistijem okruženju.

Vertikalna šuma velika 1

“Izazov koji smo prihvatili je da dizajniramo prototip prave gradske šume. ‘Vertikalna šuma’ je domaćin više od 100 različitih vrsta drveća i biljaka, a ugostio je već i oko 20 različitih vrsta ptica”, objašnjava Boeri najavljujući ovim projektom i novu eru u razvoju velikih gradova jer bi u njima upravo slične građevine trebalo da postanu uobičajena pojava.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: