Malim i lukavim trikovima vizualno povećajte dom

Stambeni prostor vam je premali? Donosimo vam nekoliko savjeta i rješenja kojima ćete lako i brzo vizualno udvostručiti kvadraturu svoga doma.

Višenamjenski namještaj

Ulaganje u namještaj koji ima više funkcija je odličan način da uredite sobu. Krevet s ugrađenim spremnikom omogućit će vam da izbjegnete nered i ondje stavite primjerice deke ili pohranite stvari koje ne koristite tako često. Osim toga, spremnik vam može poslužiti i kao oslonac za noge dok sjedite na krevetu.

Svijetle boje

Tamne boje mogu biti moderne i ići ukorak s dizajnerskim trendovima, no stvorit će dojam da je soba manja nego što jest. Svjetlije nijanse proširit će prostor. Stoga birajte nježne tonove zelene, sive, plave ili žute.

Dodajte ogledala

Ogromna ogledala preko cijelog zida djelovat će staromodno. Međutim, postavite li pokoje ogledalo u prostor ono će ga otvoriti i reflektirati svjetlost. Osim toga, to čak i nije prevelika investicija. Vrlo zgodne komade možete pronaći i na buvljacima.

Popunite prostor

Već je uobičajeno da ljudi misle kako će im prostor izgledati veći uguraju li namještaj tik do zida. Promotrite svoj prostor i namještaj te procijenite jeste li napravili ispravnu stvar. Naime, katkad namještaj izgleda bolje ako je okružen ‘praznim’ prostorom. Dopustite svom namještaju da ‘diše’.

Preklopite ga

Imate li spojen dnevni boravak s blagovaonicom, a kvadratura nije velika, ne moramo naglašavati kako trebate izbjegavati veliki trpezarijski stol. Možda je ipak najbolje rješenje ugradbeni preklopni stoli. Njega po potrebi možete preklopiti i spustiti uza zid te tako dobiti na prostoru kada vam zatreba.

Jedna boja, a nekoliko nijansi

Proširite svoju sobu bojeći zidove i to na način da koristite različite nijanse jedne boje. Primjerice bojite u bijelo, prljavo bijelo i bež. Ili kombinirajte čistu bijelu s bijelom u koju ste dodali malo žute ili plave boje.

Pripazite na stropove

Bijeli strop će otvoriti prostor. Tekstura svijetle boje u kombinaciji sa zanimljivim lusterima odvlačit će poglede prema gore i stvoriti iluziju visine u sobi.

Ne skrivajte prozore

Ostavljajući prozore bez zavjesa tako da imate pogled stvorit će se dojam dubine prostora.

Neka bude veliko

Prva pomisao kod malog prostora je je zasigurno kako mali prostor treba opremiti malim komadima namještaja. U stvari ćete stvoriti prozračniju atmosferu stavite li veću kutnu garnituru nego nekoliko komada ‘sitnijeg’ namještaja poput dvosjeda i dvije fotelje primjerice.

Uskladite boje

U malom prostoru čak i vaše omiljene stvari brzo mogu izgledati kao nered osim ako malo pripazite na strukturu. Usklađivanjem boja na sitnicama i ukrasima poput vaze i svijećnjaka dobit ćete dojam uravnoteženog prostora.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: