Kako urediti stan u potkrovlju?

U svijetu u kojem živimo, kada je sve teže doći do vlastitog stana, svaki kvadrat prostora želimo iskoristiti na najbolji način. Poseban izazov predstavlja uređenje potkrovlja, a u tome će ti pomoći dizajnerica interijera Margareta Matko iz M’Livinga s koja nam je otkrila trikove za uređenje potkrovlja.

“Nekada su se potkrovlja smatrala mračnim mjestima za skladištenje nepotrebnih stvari, no današnji pristup tavanskim prostorima bitno se razlikuje od onog nekadašnjeg”, ističe Margareta Matko iz M’Livinga i dodaje, “U ovo moderno doba kada se u gotovo svakom stambenom prostoru traži ‘prostorija više’, potkrovlje možemo pametno iskoristiti kao dodatnu sobu, ormar, kućni ured, studio, knjižnicu, sobu za zabavu, dječju igraonicu… Ideja je pregršt, no prilikom uređenja svakako treba paziti na određene stvari.”

Izolacija, krov i tlocrt

Kao jednu od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju Margareta ističe provjeru stanja krovne konstrukcije, izolacije i pokrova krova. Ako adaptiraš stan, svakako uloži više novca u kvalitetne materijale i nemoj štedjeti na prozorima, a na odmet nije ni ugradnja električnih krovnih prozora sa senzorima za oborine. Margareta kaže da ćeš si na taj način olakšati život i nećeš stalno morati provjeravati prognozu i zatvarati prozore.

“Što se tlocrta tiče, preporuka su ‘otvoreni’ tlocrti, tzv. ‘loftovi’ ili industrijska potkrovlja. Takvi prostori omogućavaju veći prodor svjetla te prostoru daju otvorenost i prozračnost, a ujedno su i pravi hit u modernom dizajnu”, savjetuje dizajnerica.

“Veliku pažnju treba posvetiti i rasvjeti kako bi i za najtmurnijih zimskih dana i najzabačeniji uglovi potkrovlja bili osvijetljeni ambijentalnom ili dekorativnom rasvjetom”, dodaje Margareta.
Vječni problem visine

Jedan od najčešćih problema u potkrovljima je kosi krov. Zbog njega nerijetko gubimo dragocjene kvadrate, a postavljanje ormara ili regala standardne veličine pretvara se u izazov. Margareta savjetuje da dobro proučite svoj životni prostor prije kupovine i više puta izmjerite sve, jer ono što izgleda savršeno na tlocrtu, u stvarnom stanu može ispasti katastrofa zbog kosina i konstrukcije krova.

“Stoga obratite pažnju da u dijelovima koji su niži od 170 ili 180 cm organizirate krevet, sjedenje, wc školjku, a izbjegavate funkciju prolaza. Također, jedan od problema s kojima se nerijetko susrećemo prilikom uređenja potkrovlja su ormari. Kamo s njima? Ako na raspolaganju imamo zid pune visine, preporuka je na taj zid smjestiti kuhinjske elemente i ormare, a na kosinama i nižim dijelovima smjestiti atraktivne komode za TV i odlaganje sitnica. Otvorene police mogu se prilagoditi tako da stanu u ugao kako bi se praktično iskoristili i kutni prostori”, savjetuje Margareta.

Boje su jedan od najjednostavnijih načina na koje možeš transformirati svoj stan u potkrovlju. Margareta preporučuje svijetle i neutralne tonove, pastelne nijanse poput bež, bijele, svijetlosive s pokojim detaljem u jarkoj boji.

“To pogotovo vrijedi za potkrovlja kojima dominiraju tamne nosive grede ili pod od punog tamnog drveta. Dopustite da prostor odiše svježinom, lakoćom i čistoćom te ne pretjerujte s teškim komadima namještaja. Ukoliko za to imate mogućnost i želite svom potkrovlju podariti industrijski štih, jedan zid ostavite neobrađen kako bi do izražaja došla stara opeka”, kaže dizajnerica poručujući za kraj kako nosive grede mogu biti odličan dekorativni element.

Prednost daj praktičnom namještaju koji može poslužiti i kao spremište (npr. kreveti s ladicama ili tabure koji su ujedno i škrinja), a dekoracije smanji na minimum jer mogu zagušiti slabo osvijetljen i pomalo mračan prostor. Izbjegava miješanje stilova, posebno ako stan uređuješ sama, jer je velika šansa da ćeš se izgubiti u procesu uređivanja i završiti s konfuzno uređenim domom umjesto boho chic stanom.

Izvor: www.budi-in.ba

Vaš komentar na članak: