11/06/2014 | Featured,Kupatilo | Komentari

Kako malu kupaonicu učiniti dovoljno velikom

DSC03256

Osnovni zahtjevi pri projektiranju, uređivanju i opremanju malih kupaonica su učiniti ih velikim, funkcionalnim i atraktivnim. Iako prostorne dimenzije stvaraju ograničavajuće faktore, malim trikovima možete ispuniti sve želje i malu kupaonicu učiniti dovoljno velikom za uživanje

Jedno od osnovnih pravila pri uređivanju malih prostora je izbjegavati tamne boje. Ukoliko svoju kupaonicu želite učiniti svježom i prozračnom, odaberite podne i zidne obloge nježnih boja. Kombiniranjem svijetlih nijansi učinit ćete prostor dinamičnim, a intenzitetom boja nećete ga vizualno opteretiti. Ukoliko ne odustajete od odabira obloga tamnih boja, postavite ih na pod, a na zidovima ih primijenite samo u detaljima.

Ogledalo je sastavni dio svake kupaonice, a kad ga postavite na centralnu poziciju ili duž čitavog zida na kome je smješten umivaonik, značajno će doprinijeti vizualnom povećanju kupaonice. Učinite ogledalo sredstvom kojim korigirate prostornu dimenziju. Izbjegavajte manja ogledala s naglašenim okvirom jer time smanjujete područje refleksije.

Malu kupaonicu osvijetlite atraktivnom i intenzivnom rasvjetom kako bi je pojačana količina svjetlosti učinila prostranijom i glamuroznijom. Osim obavezne centralne rasvjete, koja može biti postavljena točkasto po cijeloj površini stropa, postavite je i iznad umivaonika, tj. u sklopu ogledala. Ugradnjom LED rasvjete u ogledalo postižete kvalitetnu osvijetljenost, ali i dekorativne svjetlosne efekte.

Odabir sanitarnih elemenata i opreme za male kupaonice treba biti pažljiv. Preporučuju se odabrati oni manjeg formata kako bi prostor u konačnici izgledao veći. Potrebno je osigurati minimalne razmake između umivaonika, zahodske školjke, ležeće ili tuš kade te ostalih elemenata u prostoru kako bi se omogućilo normalno kretanje i njihova uporaba.

Između odabira ležeće ili tuš kade, odlučite se za drugu. Tuš kabine mogu biti kružnih, kvadratnih ili pravokutnih oblika. Ovisno o raspoloživom prostoru i željama, odaberite onu koja će ispuniti vaše potrebe, ali i maksimalno rasteretiti mali prostor kupaonice. Kabina s transparentnim staklom je prihvatljiviji odabir od bilo koje druge opcije jer ne zatvara prostor, već ga dijeli po funkcionalnim zonama. Bilo kakva vrsta netransparentne pregrade tvorit će prostor u prostoru i tako dodatno smanjiti vašu kupaonicu.

Umjesto punih, zatvorenih ormarića, odlučite se za otvorene police. Iako su nešto teže za održavanje, bitno će doprinijeti vizualnom dojmu povećanja kupaonice. Police postavite na slobodne plohe zidova u određenom ritmu koji pogoduje stvaranju reda u malom prostoru ispunjenom različitim elementima. Ukoliko se odlučite za zatvorene ormariće, odaberite one s vratima od stakla ili ogledala.

Odabranim dizajnom sanitarnih elemenata i opreme te općim načinom tretmana kupaonice možete ju učiniti minimalističkom, elegantnom, raskošnom. Način uređenja ovisi o vašim željama i odabranom stilu. Mala kupaonica može biti glamurozna kao i velika, bez obzira na različitosti u dimenzijama.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: