Idiličan obiteljski odmor na samoj obali Dunava

Vodimo vas na izletište Zeleni otok u ljupku vikendicu obitelji Matoša

Jeste li ikad bili u malom vikend-naselju Zeleni otok pokraj Batine u Baranji? Bajkovito je to mjesto uz desnu, zapadnu obalu Dunava koje je poznato kao omiljeno izletište svih koji žive u istočnoj Hrvatskoj, ali i šire, i to ponajprije zbog bogatog životinjskog i biljnog svijeta. Naselje Zeleni otok sedamdesetih godina 20. stoljeća prestalo je biti otokom kad je od Batine do njega sagrađena cesta.

Raj za kupače

Ubrzo potom počelo je prodavanje parcela, a vikend-naselje se otada raširilo na više od kilometra dužine. Na Zelenom otoku je i jedina baranjska pješčana dunavska plaža, na kojoj uvijek ima kupača. Osim toga, Dunav kraj Zelenog otoka pravi je raj za one koji vole pecati jer ima bezbroj odličnih mjesta, kako na obali, tako i na svakom riječnom kanalu. Ljudi koji imaju vikendice ovdje tvrde da je svako godišnje doba lijepo pa zato u naselju Zeleni otok provode slobodne dane tijekom cijele godine. Slaže se s tim i obitelj Matoša koja u tom pitoresknom naselju također ima vikendicu veličine oko 50 četvornih metara.

Naša vikendica je sazidana od temelja na mjestu stare obiteljske vikendice koja je oštećena tijekom rata. Na prednjem dijelu je ustakljena terasa iz koje se ulazi u dnevni boravak spojen s kuhinjom. Iz dnevnog boravka, pak, ulazi se u kupaonicu, a iz kuhinje kroz klizna staklena vrata u malu spavaću sobu. Iznad spavaće sobe i kuhinje je galerija na kojoj se može spavati i uživati u nevjerojatnom pogledu na Dunav. Na galeriju se penje drvenim ljestvama iz dnevnog boravka – govori obitelj Matoša i objašnjava da su na podu pločice koje olakšavaju čišćenje nakon čestih poplava, karakterističnih za ovaj kraj. Namještaj i stolariju od drva u kući napravili su vlasnici, i to po mjeri.

Namještaj je dizajniran tako da bude funkcionalan i lak za održavanje, ali istovremeno lijep. Sva stolarija, ormarić i ogledalo u kupaonici su bondeksirani u zeleno, a ostatak namještaja je u natur nijansama. Na terasi okrenutoj prema Dunavu nalazi se stara bambus garnitura, jedini namještaj, uz restauriranu komodu u kuhinji, koji nije vlastoručno napravljen. Zidove u dnevnom boravku krase stare fotografije i lampe koje su djelo obiteljskog prijatelja.

Obiteljsko remek-djelo

Ostali detalji su većinom kupljeni na raznim buvljacima ili naslijeđeni – ističu vlasnici koji su, kažu, najponosniji na činjenicu što su potpuno sami osmislili i izradili gotovo sve u kući. Drugim riječima, vikendica je obiteljsko remek-djelo napravljeno prema njihovu guštu i ukusu u kojem baš zbog toga neizmjerno uživaju.

Fešte i opuštanje u vrtu

O eksterijeru se također vodi posebna briga, kao i o interijeru. Jedini problem je što gotovo svake godine poplavi pa se iznova mora saditi cvijeće i uređivati travnjak. U vrtu se inače nalazi mala natkrivena terasa, zidani roštilj i krušna peć, malo spremište za pecaljke i alat, kuhinjica na otvorenom i zidani otok sa sudoperom za čišćenje ribe. Moramo priznati da najviše vremena, pogotovo kad je lijepo vrijeme, provodimo upravo u dvorištu. Tu kuhamo, jedemo i odmaramo, a nerijetko i radimo fešte za obitelj i prijatelj – sa smiješkom otkrivaju vlasnici.

Izvor: domidizajn.jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: