12/06/2014 | Featured,Uređenje | Komentari

I vaš hodnik može biti lijep, uredan i praktičan!

9318_big

Ako mislite da su u vašem slučaju stil i funkcionalnost nespojivi, varate se! Pogledajte zanimljive ideje…

Koliko puta vam se dogodilo da ste pocrvenjeli od srama, jer ste otvorili ulazna vrata svog doma poznatoj ili nepoznatoj osobi, a iza vas je bio neuredan i neorganizirani hodnik pun cipela, odjeće, torba, kišobrana i drugih stvari koje su ukućani ostavili u hodniku? Naravno, uvijek za izgovor možete pronaći nedostatak prostora, vremena i novaca za uređenje, no činjenica je da za organizaciju tog prostora, ma kako bio mali ili veliki, uvijek postoje jeftinije i skuplje opcije i načini na koji možete prilagoditi prostor svojim potrebama.

Prilikom uređivanja tog prostora imajte na umu da je on ogledalo vašeg doma, te da se prilikom samog pogleda na hodnik stvara dojam o vama kao osobi, te obitelji koja živi tom prostoru. I ako mislite da su u vašem slučaju stil i funkcionalnost nespojivi, varate se! Za sve postoji rješenje, samo treba malo razmisliti o onome što vam zaista treba, koje su mogućnosti prostora, što vam se sviđa i koliko ste spremni uložiti u taj prostor.

Svi znamo da su djeca najveći problem kada je u pitanju (ne)red i organizacija u hodniku. Zato, budite praktični i prilagodite taj prostor ne samo sebi, nego i njima, te ih svaki dan učite gdje i kako stvari trebaju odlagati. Ipak, svi znamo da ćete vi na kraju u većini slučajeva pospremati stvari za njima, ali zato taj prostor mora biti takav da to bude što brže i jednostavnije.

Hoće li vaš hodnik biti pravo spremište kaputa, cipela i brojnih drugih stvari stvar je želja i mogućnosti, ali evo o čemu morate razmišljati kada se odlučujete za preuređenje prostora.

Ulazni hodnik mora imati:

1. dobro mjesto za ostavljanje osnovnih stvari – cipela, jakni, ključeva, torba…
2. dobro i praktično svijetlo
3. mjesto za sjedenje
4. ogledalo – prema želji.

Ono što treba imati na umu da su velike šanse da u trgovinama s namještajem nećete pronaći gotovi namještaj koji će do kraja dimenzijama, dizajnom ili cijenom odgovarati vašim potrebama, zato ćete trebati upotrijebiti maštu i spretnost te sami kod kuće napraviti namještaj ili pak angažirati stolara koji će ga izraditi ili prenamijeniti postojeći.

Apeliramo, ako imate problema s manjkom prostora za odlaganje stvari, budete prije svega praktični. Razmišljajte o svojim potrebama i potrebama obitelji, koliko stvari imate, što sve planirate odlagati u hodniku…

Mali hodnici

Domovima koji imaju male hodnike je sigurno najteže organizirati prostor da bude praktičan i uredan. No, ako nije lako, ne znači da je nemoguće. Na sreću, danas postoje različiti dizajni uskih ormarića za cipele, police i vješalice koje će zauzimati nevjerojatno malo prostora, ali i služiti svrsi. Evo nekih od ideja.

Praktični hodnici

Čim više prostora u hodniku, tim više mogućnosti da se ukomponira vlastiti stil i praktičnost. Niski ormarići za cipele i ostale stvari mogu biti ujedno i klupice. Kao što možete vidjeti većina tih prostora prilagođena je obiteljima s djecom, sve je puno raznih kuka za vješanje torbi, jakna, kišobrana, polica, pretinaca, ladica. Ako je moguće svakom djetetu posebno odredite mjesto gdje će odlagati svoje stvari, jer to može biti dobar poticaj da zaista to mjesto i koristi. Također, uvijek razmišljajte unaprijed, odnosno uređujte hodnik za narednih 10 godina. Razmislite koliko će godina imati djeca, da će vjerojatno imati više stvari, odnosno da će vam trebati više prostora…

No, ako imate u hodniku mjesto za ugradbeni ormar, ali nemate potrebe ili želje za njegovom ugradnjom, evo načina na koji možete iskoristiti taj prostor.

Ugradbeni ormari

Ako imate dovoljno prostora za ugradbeni ormar ili „walk in“ ormar, možete se smatrati sretnicima. Naime, dobrim planiranjem i organizacijom te vrste ormara, može se dobiti veliki i vrlo praktičan prostor za mnogo stvari. Osim prostora, sa zatvorenim ugradbenim i „walk in“ ormarima, dobit ćete mjesto koje je skriveno od pogleda osoba izvana, a prostor je vrlo lako održavati urednim.

Stvar je u detaljima…

Ne morate trošiti mnogo novaca kako biste u svojem hodniku odložili stvari. Evo nekih zanimljivih ideja.

Izvor: zena.hr

Vaš komentar na članak: