Bezvremenska ljepota skandinavskog stila

Svjetli interijeri, prirodni materijali, praktičnost, jednostavnost, udobnost i čiste linije – osnovna su to obilježja jednog od najutjecajnijih smjerova u dizajnu interijera 20. stoljeća. Upravo te karakteristike koje svatko od nas voli vidjeti u svom domu zagarantirali su ovom stilu neprolaznu ljepotu koja odolijeva svim novijim trendovima. Skandinavski je stil istovremeno elegantan i neformalan, zbog čega se lako probio kroz zidove kuća u poslovne prostore, a zatim i mnoge interijere daleko od matičnog sjevera Europe.

Maštanje o idealnom domu često podrazumijeva ideju doma okupanog svjetlošću, pa je tako i nama upravo to bila nit vodilja pri preuređenju dnevnog boravka kojeg smo odlučili pretvoriti u oazu skandinavskog stila.
Neutralne boje i svjetlost upotpunili smo elegantnim, a opet zanimljivim sitnicama, ne bismo li prostoru udahnuli sjevernjački štih, toliko popularan i omiljen proteklih godina.

1. Podovi i zidovi

Podovi i zidovi u skandinavskom stilu rijetko se ističu. Zidovi su najčešće bijeli i skreću pozornost na namještaj. U slučaju da su ipak u boji, obično su to neutralni, svjetli i prirodni tonovi. Pečat svakog prostora kojeg želite urediti u skandinavskom stilu su drveni podovi koji se nerijetko prostiru cijelim prostorom. Pa ipak, ni podna obloga ne dominira prostorom, već ima kohezijsku funkciju. Svijetle nijanse podnih površina naglašavaju dojam prostranosti i prozračnosti interijera. Skandinavski stil voli otvorene prostore koji ne sputavaju kretanje te brišu granicu između interijera i eksterijera.

2. Boje

Bijeli, sivkasti, zeleni i plavi tonovi definitivno će obilježiti prostor skandinavskim duhom kojega želite prožeti kroz cijeli prostor. Držite se prirodnih boja i nećete pogriješiti.

3. Materijali

Drvo je imperativ za skandinavski stil. Ne bojte se naglasiti njegovu prisutnost. Implementiranje drvenih obloga na zidovima i stropovima naglastit će teksturu i toplinu tog zahvalnog materijala. Uz drvo će odlično izgledati i plastični namještaj, osobito stolice modernih, jednostavnih linija. Pažnju pridajte i tkaninama – raznolikost tekstura i boja nerijetko je jedino što “razbija” sterilnost, pa ih pomno odaberite. Jedan od uzoraka s kojim ne možete pogriješiti je slavni motiv Unikko.

4. Forma

Čiste i jednostavne linije naglašene su kako u arhitektonskim riješenjima tako i u izvedbi namještaja.

5. Funkcionalnost

Istinski skandinavski stil vrlo je živopisan, vedar i praktičan. On predstavlja svojevrsni suživot interijera i osoba koje u njemu boravi.

6. Namještaj

Komadi namještaja koje osmišljavaju dizajneri nadahnuti skandinavskim stilom uklapa se u svaki prostor. Svojevrsni lajtmotivi su klasici sjevernjačkog dizajna poput kultne Panton stolice, “Egg chair”, “Ant chair”, Artičoka lustera ili Wegnerove paunolike stolice.

Takav namještaj u prostoru uređenom u skandinavskom stilu savršeno objedinjuje cjelinu sjevernjačkog duha. Financijski prihvatljivije alternative svakako možete pronaći u švedskom lancu IKEA, čiji dizajn vuče korijen u ovom stilu.

7. Detalji

Skandinavski stil nikada ne žrtvuje detalje zbog općeg dojma. Osobito uočljiva komponenta ovog stila je pridavanje pozornosti predmetima poput čaša, tanjura, jedaćeg pribora i ostalih predemta koji se svakodnevno koriste. Nerijetko su to prave male skulpture vrijedne pažnje koje doslovno krase police kuhinje. No nemojte misliti da su predmeti samo lijepi – oni moraju biti i vrlo fukncionalni.

Izvor: indizajn.rtl.hr

Vaš komentar na članak: