Baršun je u trendu!

Baršun je vizualno dinamična tkanina jer stvara dojam svjetla i sjene ili metalizirani efekt pa se može koristiti kao obloga cijele garniture ili samo u dodacima

Tkanine su oduvjek imale značajnu ulogu u uređenju prostora. Razlika u teksturi i strukturi stvara različite vizualne i dodirne efekte koji utječu na naše raspoloženje. Ovo se osobito odnosi na odabir tkanine na sjedećoj garnituri na kojoj provodimo puno vremena i gdje smo u direktnom kontaktu sa tkaninom.

Ovogodišnji trendovi uvode baršun kao jednu od najvažnijih tkanina za uređenje interijera.

Baršun je tkanina vrlo meka i ugodna na dodir, prije svega zbog svoje čupkaste strukture. Može biti izrađen od svile ili pamuka, umjetnih vlakana ili mješavine prirodnih i umjetnih vlakana. Najcjenjeniji je svileni baršun. Potječe iz Indije iz 14. stoljeća. Nosili su ga plemići i bogati trgovci, bio je odraz bogatstva i luksuza, ali je, na žalost u zadnje vrijeme bio zanemaren. Vezao se sa dječjom odjećom ili odjećom za starije osobe.

Baršun je vizualno dinamična tkanina jer stvara dojam svjetla i sjene ili metalizirani efekt pa se može koristiti kao obloga cijele garniture ili samo u dodacima- dijelovi sjedeće garniture, dekorativni jastučići ili foteljica obučena u baršun.

Vrlo moderan patchwork uzorak stvara mogućnost kombiniranja baršuna i ostalih tkanina u zanimljive cjeline dok će Chesterfield uzorak dodatno naglasiti igru sjetla i sjene na površini tkanine.

Krevet u spavaćoj sobi također može biti presvučen u baršun. Uvođenjem ovog materijala u spavaću sobu, prostor će postati vrlo elegantan. Obogatite ga jastučićima u istoj ili sličnoj tkanini. Radni kutak također može biti obogaćen baršunastom presvlakom radne foteljice.

Crvena, plava, siva, žuta- sve su ovo trendovske boje koje će izgledati odlično u baršunastoj verziji. Ova taknina daje vrlo elegantan i bogat dojam u prostoru, pa je poželjno kombinirati ga sa velikim dekorativnim predmetima, dekorima koji prate temu jastučića ili osnovne tkanine te većim klub stolićem. Ova tkanina odlično pristaje i ekstravagantnim komadima namještaja pa je put u igru stilovima potpuno otvoren.

Budući da je kao materijal vrlo dinamičan i naglašen, preporučuje se primjena nemetaliziranih boja i predmeta u blizini ovakvih elemenata namještaja. Igra mat i svijetlećeg efekta će stvoriti puno zanimljivije prostorne odnose od pretjeranog naglašavanja sjaja u prostoru.

Svima onima koji nisu skloni baršunu, ali žele trendovski uređen prostor preporučujemo postavu barem dva dekorativna jastučića na sjedeću garnituru, u boji i dezenu koji će odgovarati prostoru. Vrijeme je da i ova tkanina dobije novu priliku za iskazivanje sve svoje ljepote!

 

Izvor: zena.hr

Vaš komentar na članak: