01/03/2019 | Uređenje | Komentari

PLANIRATE KREČENJE STANA? Evo KOJE BOJE ZIDOVA da izaberete pa da vaš dom bude DIZAJNERSKI HIT SEZONE

Renoviranje stambenog prostora vlasnicima može da donese mnoge dileme i brige. Jedna od ključnih stvari koja će uticati na izgled enterijera vaše kuće ili stana svakako je kombinovanje boja zidova, i njihovo usklađivanje sa bojom namještaja. To nije ni malo lak zadatak. Mnogi ljudi provedu sate i sate upoređujući boje kako bi odabrali odgovarajuću kombinaciju za svoje zidove, pa kada sve bude gotovo, opet nisu zadovoljni kako je sve ispalo.

farbanje-zidova

Bilo da je u pitanju krečenje ili uljepšavanje zidova uz pomoć stikera, dekorativnog kamena, drveta, ili bilo kog drugog materijala, ako želite da vaš životni prostor izleda lijepo, moraćete da povedete računa o usklađenosti boja.

Da se uređenje vašeg stana ili kuće ne bi pretvorilo u noćnu moru, pročitajte naše savjete kako uskladiti boje u enterijeru.

Boje djeluju na raspoloženje i osećanja

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Odabir boja možete napraviti tako što ćete se opredeliti za omiljene boje, ali je takođe važno da razumijete značenje boja prilikom odabira.Boje utiču na to kako se osjećate kada uđete o određenu sobu.

Hladne nijanse zelene ili plave djeluju opuštajuće, pastelne boje umiruju, dok jake i intenzivne boje u sobi daju energiju. Kada je riječ o neutralnim bojama, one deluju u zavisnosti od toga sa kojim drugim bojama ih kombinujete.

Prije nego što odaberete boje za sobu, razmislite kako bi ste voleli da se osjećate u svakoj od soba u vašem domu. Da li želite osjećaj smirenosti u vašoj spavaćoj sobi i boje koje će vas lako uspavati? Da li želite da ujutru uđete u svijetlo kupatilo ili želite da se opustite kao u spa centru? Možda želite formalnu dnevnu sobu sa neutralnim bojama ili neformalni prostor koji podstiče na druženje?

Kakav god osjećaj pokušavate da postignete, imajte na umu da boje svakako utiču na raspoloženje.

Svaka soba je samo dio cjeline

Instagram/homedecoraytakin

Instagram/homedecoraytakin

Možete izabrati različitu paletu boja za svaku sobu u vašem domu, ali imajte na umu da je svaka soba dio cjeline i ne postoji soba koja je prostor sama za sebe. Kada boravite u jednoj prostoriji, često možete videti i druge prostorije u kući.

Ovo je još izraženije u kućama koje imaju otvoren koncept. Odabir različitih boja za svaku sobu pomaže da odvojite prostore, ali bi te boje trebalo da zajedno kao cjelina izgledaju skladno.

Kada birate paletu boja za veći broj soba odjednom, počnite od najvećeg ili najprometnijeg prostora. Takođe, možete početi od sobe u kojoj želite da koristite najsmjeliju paletu boja ili od sobe za koju ste već isplanirali kako ćete je obojiti.

Ako baš želite neku posebnu boju za određenu sobu, neka ta soba bude početna tačka za odabir vaše palete boja za celu kuću. Počnite od te boje i na osnovu nje birajte boje za ostale prostorije kako bi čitav enterijer izgledao skladno.

Pronađite inspipraciju u svom okruženju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Razgledajte okolinu, kuću, prirodu koja vas okružuje, poslovni prostor u kome radite… Okruženje vas može inspirisati da pronađete pravu kombinaciju boja.

Dizajn koji već imate u vašoj kući može biti dobra polazna osnova. Obratite pažnju na komade namještaja u vašem domu, jer vas oni mogu inspirisati pri odabiru boja za zidove. Uzmite u obzir umjetničke slike ako ih imate, prostirke i dragocjene predmete koji se ističu.

Kakvih boja su svi ti predmeti? Da li vam se sviđa način na koji su te boje zajedno uklopljene? Da li biste željeli da imate takve boje u većoj razmjeri u vašem domu? Ako više volite neutralne boje za vaše zidove, pogledajte u neutralne predmete, u njihove šare i dizajn. Ako želite upadljivu boju zidova, pogledajte u svjetlije boje koje se nalaze na predmetima za dekoraciju.

Čak vas i vaš orman može inspirisati za izbor boja za vašu sobu. Pogledajte kombinacije boja na vašim omiljenim haljinama, košuljama i na drugim odjevnim predmetima. Naravno, imajte na umu da neke od tih kombinacija boja mogu izgledati dobro na garderobi, ali nisu baš ono što biste želeli da bude na vašim zidovima. Međutim, one vam mogu dati ideju o bojama koje se međusobno slažu i mogu vas inspirisati sličnim paletama boja koje odgovaraju vašim željama.

Objekti kao što su maloprodajne radnje, restorani i poslovne kancelarije, takođe vas mogu inspirisati. Pogledajte koje boje oni koriste i da li se sve te boje međusobno uklapaju. Razmotrite koje boje se najčešće koriste kao dominantne. U mnogim objektima ovakvog tipaosnova je dosadna bela boja, ali postoje i enterijeri sa prelepim i jedinstvenim kombinacijama boja.

Majka priroda je još jedan odličan izvor inspiracije za kombinaciju boja u vašem domu. Zelena je dominantna boja u prirodi, a ona će takođe biti odlična i za dekoraciju vaših zidova. Dobro se uklapa sa većinom drugih boja, uključujući i druge nijanse zelene boje.

Balansirajete svijetle i tamne nijanse

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Boje se mogu opisati kao svijetle, srednje svijetle ili tamne. Jedna boja može imati različite nijanse. Na primer, možete koristiti svijetlu, srednje svijetlu ili tamno zelenu boju. Mnogi dizajneri savjetuju da se koriste sve tri nijanse, jer stvaraju lijep kontrast.

Svjetlije nijanse neke boje najčešće se koriste za zidove, dok su podovi uglavnom za nijansu tamniji od zidova. Opšte pravilo je da se dekor stvara od tamnije ka svjetlijoj boji. Drugim riječima, počinje se od poda i kreće se ka plafonu. Srednje svijetle nijanse se nalaze u nivou vaših zavjesa i komada namještaja.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: