Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

VAŠA BAŠTA IZ SNOVA: Evo koje biljke ŠTITE ukućane i donose BOLJITAK I USPJEH

Advertisement

Za dvorište je najvažnije, kao i za balkon ili terasu, da su biljke koje tu rastu zdrave i lijepo održavane. Dvorište je poželjno srediti tako da već na prvi pogled u njemu vlada sklad, da svaki detalj djeluje kao da je baš na pravom mjestu i da priziva osjećaj prijatnosti i želje da tu stalno boravimo.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Zimzeleno grmlje – poželjno je u okruženju kuće posađeno u malim grupama jer doprinosi opštoj stabilnosti kuće. Čuva je i odbija loše uticaje iz okoline.

Travnjak – bitno je da bude održavan i uljepšan cvijećem, koje bi trebalo da bude žutih i crvenih nijansi jer ono aktivira pozitivnu energiju.

Crveno i žuto cvijeće – vjeruje se da cvjetovi crvene boje povećavaju energiju cijele lokacije i pozitivno se odražavaju na zdravlje ukućana. Postoji i vjerovanje da žuto cvijeće podstiče komunikaciju i razmjenu energije sa okolinom.. Bijela je simbol čistote, žuta podstiče intelekt i komunikativnost, međutim crvenu ružu, za razliku od nas, Kinezi doživljavaju kao cvijet koji može da izazove sitničavost i narcisoidnost.

Ruža je simbol ljubavi, strasti i ljepote.

Ona je antički simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kad je Venera prvi put stala na kopno. U staroj Grčkoj i Rimu često su bile ukras kurtizana, pa ih je zbog povezanosti s tjelesnom ljubavlju hrišćanstvo u početku odbacivalo.

Danas su uvažena sljedeća značenja boja ruža:

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

- Ruže u crvenim nijansama daruju se u znak ljubavi.
- Žute su izraz veselja ili zadovoljstva, ali i ljubavi, nevjerstva i ljubomore.
- Bijele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i bezgrješnost.
- Narandžaste označavaju žudnju i opčinjenost.
- Ruže boje lavande simbolizuju ljubav na prvi pogled.
- Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svjetlijim nijansama ističe nježnost i brižnost osobe koja ih prima, te divljenje prema toj osobi.
- Svjetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Begonija – podstiče sklad, snagu i harmoniju, a plavi i ružičasti jorgovan deluje stimulativno na pisce i umjetnike. Međutim, po starom kineskom vjerovanju cvjetove jorgovana ne bi trebalo unositi u kuću.

Različak – podsticajno djeluje na ljubavni život, porodične i poslovne odnose, ali i ukućanima pruža podršku drugih ljudi.

Maslačak – štiti ukućane od problema i dobro djeluje na zdravlje.

Iris – naziv perunika dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste na mjestu gdje je Perunova munja pogodila plodno tlo i tamo gdje je duga dodirnula zemlju. Latinsko ime iris cvijet je dobio po grčkoj boginji Iridi koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

cvijece (3)

Ljiljan – u staroj Grčkoj bio je posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali iz kapljica njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako ih ima različitih boja, najomiljeniji je beli ljiljan. On je simbol uzvišenosti i čistote i veruje se da postoji još od početka ledenog doba. Ljiljan je i rajski cvet – simbol beskrajne ljepote, sreće, besmrtnosti i spasa.

Drvo smokve – simbol je izobilja, životnosti, mira, sklada muškog i ženskog principa. Kamenje, šljunak i voda – smatraju se vrlo važnim elementima “blagotvornog dvorišta”. Kamenje i šljunak daju ukućanima snagu i jačaju ih.

Kamenjar u dvorištu predstavlja planinu u malom i povećava unutrašnji mir ukućana, znanje, mudrost i stabilnost.

Stazice u dvorištu predstavljaju utaban put kroz život, drveće snagu i zaštitu u životu, a potok predstavlja uspjeh i integritet.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Što se detalja u dvorištu tiče, idealna građa za njih je tesano drvo u crvenkastim tonovima.

Vještačka jezerca bi trebalo da imaju prirodan oblik i ne smiju da budu na terenu koji je viši u odnosu na kuću. Obale bi trebalo da budu blage i zasađene cvijećem. Obavezni su vodeni ljiljani i lotosi jer predstavljaju napredak.

Izvor: stil.kurir.rs

loading...

Vaš komentar na članak: