Transformacija dvosobnog stana sa smjelim enterijerskim rješenjima

Po projektu arhitektonskog biroa Casa100 Arquitetura u brazilskom gradu Sao Paolu izveden je enterijer stana od 65 metara kvadratnih koji je, kako su klijenti zahtijevali, trebao da bude minimalistički ali da pritom podsjeća na neki skandinavski prostor.

dvosoban-stan-naslovna

Zahtjev je bio i da se enterijeru ne pojavaljuje puno boja i detalja kako bi arhitektura mogla ga govori sama za sebe. Po svemu sudeći, arhitekte su uspješno odgovorile projektnom zadatku.

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-03

Glavna spavaća soba postala je veća dok je druga soba pretvorena u veliki garderober.

Stan je originalno ima dvije male spavaće sobe i dva mala kupatila. Po novom projektu, glavna spavaća soba postala je veća dok je druga soba pretvorena u veliki garderober koji ujedno predstavlja i ulaz u mirni dio stana. Ovom ulaznom dijelu pridružen je radni dio kao i toalet dok je glavno kupatilo povećano na uštrb drugog i tako što je izbačena kada i na njegovom mjestu je postavljena tuš kabina, piše ArchDaily.

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-05

Razdvajanje mirnog i bučnog dijela stana izvedeno je mliječnim staklom čime se omogućen prodor svjetlosti u unutrašnjost stana, a pritom prostor ne djeluje skučeno.

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-04

U bučnoj zoni stana su takođe primjenjena zanimljiva enterijerska rješenja. Kuhinja je potpuno otvorena ka dnevnom boravku preko radne ploče koja ujedno ima ulogu i stola za brze obroke.

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-09

U enterijeru su korišćeni materijali mirnije teksture pa tako u moru bjeline preovladava hrast kao i detalji od bakra koji unose dinamiku u prostor.

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-10

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-07

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-06

Klima uređaj na teresi sakriven je perforiranom metalnom oblogom, dok je na na njoj postavljena drvena ploča koja sada služi kao polica za cvijeće.

dvosoban-stan-enterijer-saopaolo-08

Foto: Gui Morelli

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: