SREĐUJETE DNEVNU SOBU? Evo kako da, uz PRAVI NAMJEŠTAJ, to postane NAJLJEPŠA PROSTORIJA vašeg stana

Vrijeme je za prvo, a možda i ponovno uređenje vaše dnevne sobe? Želite da je uredite sa stilom kako bi u isto vrijeme bila praktična, ali i da dobro izgleda. Dnevna soba je vjerovatno prva prostorija u kojoj želite da se nađete nakon napornog radnog dana, kako biste se odmorili i opustili.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Jedna od najvažnijih odluka prilikom uređenja dnevne sobe jeste šta izabrati – ugaonu garnituru ili tradicionalnu sofu. To nije jednostavna odluka i ne treba je donositi na brzinu. Potrebno je pažljivo razmisliti o prednostima, ali i manama, kako jednih, tako i drugih.

Prednosti ugaone garniture

Za razliku od kompleta koji se sastoji od tradicionalne sofe i jedne ili dvije fotelje, ugaona garnitura se može mnogo bolje uklopiti u ćoškovima prostorija. Sofa sa jednom ili dvije dodatne fotelje može se nekako uklopiti u svaki ćošak. Međutim, u malim prostorijama, svaki kvadratni centimetar prostora se računa.

Ćošak sobe može biti bolje iskorišćen kao dodatno mjesto za sjedenje. Ugaona garnitura ćoškove prostorija može popuniti mnogo efikasnije, maksimizirajući prostor za sjedenje. Odaje i utisak komfora, pa ih zbog toga često imaju vile i apartmani u turističkim mjestima.

Mada na prvu loptu zvuči pomalo blesavo, niža cijena je još jedna od prednosti ugaonih garnitura nad tradicionalnim sofama. Cijena ugaonih garnitura obično je veća od cijene bilo koje sofe. Međutim, jedna sofa, bilo da je ona jednosjed, dvosjed ili trosjed najčešće nije dovoljna za popunjavanje prostora našeg dnevnog boravka. Sofe obično kupujemo u kompletu čija ukupna cijena nadilazi cijenu jedne ugaone garniture. Danas, u vrijeme surovog kapitalizma, ekonomske krize i sve veće nezaposlenosti svaki dinar dobro dođe.

Opušteniji, neformalniji izgled dnevnog boravka lakše se postiže ugaonom garniturom. Garniture su idealne za okupljanje svih članova jedne porodice ispred malog ekrana, bilo da je na programu dobar film, zanimljiva televizijska emisija ili neizvjesna sportska utakmica tima za koga okupljeni navijaju.

Prednosti tradicionalnih sofa

Za razliku od ugaonih garnitura, komplet tradicionalnih sofa omogućava separaciju i našim gostima garantuje određen lični prostor. Kada u goste pozovemo prijatelje ili susede, obično ih ne zovemo da bi zajedno, zbijeni jedni do drugih, gledali televizijski program već da bi malo proćaskali i družili se. Tradicionalne sofe nam omogućavaju da sa gostima razgovaramo kulturno, gledajući ih u oči.

Još jedna prednost tradicionalnih sofa u odnosu na ugaone garniture jeste veći broj pozicija na koje ih možemo premeštati. Ovo je veoma važno za one ljude koji premeštanjem namještaja sa jedne na drugu poziciju, svakih par meseci razbijaju monotoniju u prostorijama svog doma.

Za razliku od njih, glomazne ugaone garniture bilo kog oblika (polukružne, one u obliku slova L ili one u obliku slova U) u zavisnosti od dimenzija i kontura dnevnog boravka moguće je premjestiti možda jednom, a najviše dva puta.

Da ponovimo, jedna od velikih odluka prilikom uređivanja dnevnih soba svakako je odluka između ugaone garniture i tradicionalnih sofa. Veličina, udobnost, funkcionalnost, spoljašnji izgled… sve karakteristike se moraju dobro razmotriti.

Dodatno, prilikom kupovine morate paziti da se njihove dimenzije uklope u dimenzije Vašeg dnevnog boravka. Kako kupljena sofa ili garnitura ne bi ostala ispred vrata Vašeg životnog prostora, premjerite širinu hodnika i svih vrata i prolaza kroz koje se moraju unijeti.

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: