Spavaća soba: 7 boja za opuštanje

Svijetlo zelena ima pozitivnu energiju, ljubičasta je kraljevska boja, bijela elegantna, a plava pruža osjećaj svježine. Nježna i blaga je žuta, dok tirkizne nijanse stvaraju osjećaj beskraja i vjernosti. Pravi odmor za dušu i oči je boja breskve.

spavaca-soba

Boje su oblik neverbalne komunikacije koja može uticati na raspoloženje, izražavanje emocija i inspiraciju ljudi pa se veoma često preporučuje da, za spavaću sobu, birate boje koje opuštaju. Pogledajte za koje to boje dizajneri enterijera tvrde da poboljšavaju raspoloženje, opuštaju i smiruju.

Svijetlo zelena

Svaki put kada budete ušli u spavaću sobu u kojoj dominira ova boja, imaćete osjećaj kao da ulazite u šumu koja vam donosi mir. svijetlo zelena boja ima pozitivnu energiju koja se povezuje sa svježinom, proljećem, travom, bujnošću i živahnošću. Upravo zbog navedenih razloga, svijetlo zelena je boja koja vam najviše može pomoći da se opustite.

Tamno ljubičasta

Kraljevska boja. Ljubičasta je dobila elitni status zbog cijene i rijetkosti boje. Osim što ima kraljevski status, ova boja ima i nekoliko drugih značenja, kao što su bogatstvo i prestiž. Ako želite da se osjećate nadmoćno, a da istovremeno budete opušteni, tamno ljubičasta je sigurno boja za vašu spavaću sobu.

Bijela

Možda će vam se činiti da su bijeli zidovi vaše spavaće sobe “dosadni”, ali vjerujte nam na riječ – oni su apsolutno uvijek moderni. Dakle, ako ih već imate, onda ste vjerovatno i svjesni koliko oni djeluju elegantno, moderno i šik. U spavaćoj sobi bijele boje uvijek ćete se osjećati opušteno, jer ona odiše čistoćom, besprekornošću i mirom.

Svijetlo plava

svijetlo plava boja sobi daje osjećaj svježine i prozračnosti. Ona je jedna od onih boja koje zrače energijom, impresivnošću i uzbudljivošću. svijetlo plava boja je odlična za spavaću sobu, jer vam pomaže da se opustite i steknete novu energiju.

Svijetlo žuta

svijetlo žuta je nježna i blaga boja koja sobi može dati opuštajući osjećaj. Pored toga, uvijek ćete imati osečaj da je vaša soba okupana sunčevom svjetlošću. Pozitivnost, sreća i optimizam su energije koje svijetlo žuta boja emituje.

Tirkizna

Boja mora čije bogate nijanse izražavaju pozitivne energije beskraja, saosjećanja, zaštićenosi i vjernosti. Ukoliko volite more, onda je ova boja baš za vas. Svaki put kada uđete u spavaću sobu čiji su zidovi tirkizne boje, vaše tijelo i duh će se osjećati kao da su na moru.

Boja breskve

Boja breskve je odlična i zbog toga što vam omogućava da u spavaćoj sobi imate ružičaste detalje. Tamno ili svjetlo ružičasta se smatraju agresivnim bojama, ali boja breskve vam omogućava da ih možete bez straha “unijeti” u svoju spavaću sobu i to na veoma opušten način. Ova boja je veoma nježna i pravi je odmor, kako za oči, tako i za dušu i tijelo.

Izvor: medio.rs

Vaš komentar na članak: