22/08/2017 | Kuhinja,Uređenje | Komentari

Savjeti i ideje za izradu kuhinjskih šankova (FOTO)

Pored toga što su sjajan izbor da se napravi fizička pregrada u prostoru kuhinjski šankovi mogu da budu i vrlo dekorativan i važan element uređenja prostora.

Ranije su kuhinjski šankovi od gipsa, drveta, cigala ili od knaufa isključivo korišćeni da se na njima posluži piće. Međutim, danas gotovo svaki moderni enterijer ima šank kao vrlo važan elemenat, koji može vrlo praktično i da se iskoristi, te da ima više funkcija.

kuhinjski-sank

Ukoliko imate manjak prostora u kuhinji, kuhinjski šank će vam svakako pomoći u tome, a posebno ako njegove dimenzije budu takve da se jedne strane bude ploča za ručavanje, a sa druge, recimo sudopera. Takođe, u ovom slučaju ispod dela na kome se nalazi sudopera možete napraviti police koje u svakoj kuhinji dobro dođu.

sank-za-kuhinju

Dimenzije kuhinjskih šankova

Dimenzije kuhinjskih šankova mogu biti različite, kao i njihovi oblici. Koje će dimenzije i oblik imati kućni šank najpre zavisi od prostora koji treba njime odeliti. Uz uobičajene ravne šankove, najčešći su zaobljeni kuhinjski šankovi ili takozvana kuhinjska ostrva, koji imaju višestruku ulogu u prostoru.

dimenzije-sanka

Kada su u pitanju dimenzije šankova, ono o čemu svakako treba da vodite računa ukoliko odlučite da ih, recimo sami napravite jeste visina šanka koja se najčešće kreće u rasponu između 95 i 105 centimetara, a u odnosu na primarnu namenu. Upravo ova visina je najbolja, jer se na njoj može koristiti i barska stolica standardne visine.

Ukoliko se, pak odlučite za šank u obliku ćiriličnog slova G recimo, idealne dimenzije za ovu varijantu šanka podrazumevaju visinu od 85 do 95 centimetara. Takođe, širina same ploče koja prekriva ovaj kućni šank ne bi smela da bude manja od 40 centimetara, a njegova dužina zavisi koliko od veličine samo prostora, toliko i od broja barskih stolica koje će se tu nalaziti.

Moderni kuhinjski šankovi

Moderni kuhinjski šankovi najčešće služe da povećaju mali prostor ili, pak da ulepšaju enterijer. Neretko se koriste i kao fizička pregrada između kuhinje i recimo dnevne sobe.

Ono što karakteriše ove šankove su čiste linije sa jasnom strukturom, a iznad svega moderni dizajn. Moderni kuhinjski šankovi se rade od različitih materijala, a najčešće od knaufa, iverice, mada se neretko sreću i kuhinjski šankovi od gipsa, koji daju poseban pečat enterijeru.

moderni-sankovi

Slike najlepših kuhinjskih šankova

Vrlo je teško reći koji su kuhinjski šankovi najlepši, da li su to oni od kamena, drveta, od knaufa ili, pak kuhinjski šankovi od gipsa. Ideja za njihovu izradu je zaista mnogo, a slike koje možete pogledati u nastavku vam možda budu od koristi za kućni šank koji želite samostalno da napravite.

najlepsi-sankovi

enterijer-kuce

sank-od-gipsa

gipsani-sank

Izvor: saznajlako.com

Vaš komentar na članak: