29/07/2017 | Uređenje | Komentari

Nervira vas vaš staromodni stan? Udahnite mu svježinu uz ove jednostavne savjete

Ljubitelji dizajna i uređenja doma imaju volje neumorno pratiti sve novitete i mogli bi doslovce svaki mjesec promijeniti koju sitnicu u svome stanu. Ako niste baš u ovoj kategoriji, ali vam je jasno da biste nešto trebali osvježiti u svom domu, pomoći će vam nekoliko savjeta svjetski poznatih dizajnera

stan

Bordure

Preuređujete li bilo koju prostoriju u stanu koja ima nekad popularne bordure, nemojte ih opet stavljati. Ovo pravilo dizajnerice interijera Erin Gates s ElementsofStyle.com najvažnije je primijeniti u manjim prostorima. Ako imate manji dnevni boravak, ukrasne bordure posred zida vizualno će ga zapravo prepoloviti pa će se soba činiti nižom nego što jest. Isto vrijedi i za primjerice kuhinju ili kupatilo gdje se često na zidove stavljaju bordure s pločicama. Radije odaberite jednu cijelu površinu koju ćete staviti u neki zanimljiv mozaik.

Ukrasni jastuci s uzorcima

Prije nekoliko godina jastuci s raznim uzorcima i geometrijskim oblicima bili su hit, ali dizajneri se sada okreću drugim stvarima u prostoru. Iako je primjerice uzorak zig-zag bezvremenski motiv koji je uvijek dobrodošao, većina nas se zaigra u želji da dobijemo jedinstvenu kombinaciju pa zaboravljamo da je manje zapravo više. Želite li naglasiti prostor uzorcima i bojama, kupite recimo zavjese koje će osvježiti sobu, a jastuke držite u neutralnim tonovima.

Pufasti taburei i vreće za sjedenje

Ovo je još komad namještaja koji je doživio veliki bum, ali dizajneri su zaključili kako su taburei i razne inačice vreća za sjedenje zapravo preniski da bi bili udobni za sjedenje. Sada imaju bolje zamjensko rješenje – male stolice koje imaju noge složene u obliku slova X. Kako piše Huffington Post, one su dovoljno udobne, a mogu poslužiti i kao dodatan stolić.

Osvježite kuhinju

Stare ormariće u kuhinji u boji drveta, onog tradicionalnog izgleda lako se zasititi, posebno što danas na tržištu postoje kuhinje od najrazličitijih materijala i boja. No nova je kuhinja skupa. Ako spadate među kreativce koji vole sami napraviti što više u svome domu, uzmite kist u ruke i obojite sve fronte na ormarićima. Želite li kombinacije boja, tamnije nijanse sačuvajte za donje, a svijetle za gornje ormariće jer biste inače mogli nepotrebno potamniti prostor.

Veliki ukrasni natpisi

Iako je bilo poželjno na polici primjerice imati veliki natpis ‘LOVE’, dizajneri se slažu da su s godinama ti natpisi jednostavno postali preveliki. Osim što je tematski poželjno staviti natpis u pravu prostoriju pa tako ne možete natpis ‘KAFA’ staviti u kupatilo, a veličina slova neka ne bude viša od 16 cm.

Rasvjeta

Male lampe ili visilice, koje se popularno stavljaju iznad stolova i šanka u kuhinji od dizajnera su dobile crveni karton. Ne radi se toliko o estetskom problemu, koliko se ispostavilo da takve lampe ne osiguravaju dovoljno svjetlosti. Dizajneri preporučuju jednu veliku visilicu koja će biti dovoljno otvorena ili od prozirnih dijelova da pravilno osvjetljava prostor.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: