DIZAJNERSKA PRAVILA: Kako urediti dnevni boravak a da za koju godinu ne izgleda staromodno

Kako biste spriječili to da vaš dnevni boravak samo nekoliko godina nakon njegova uređenja izađe iz mode, držite se dizajnerskih načela koja će mu osigurati atraktivan izgled.

dizajnerska-pravila (1)

Izbjegavajte aktualne trendove

Kao što je slučaj s pojedinim modnim trendovima, interijer s godinama također može dobiti status zastarjelog, a najmoderniji interijeri imaju tendenciju ‘bržeg starenja’. Kako vaš dnevni boravak ne bi postao izgubljen u vremenu, izbjegavajte njegovo uređenje predmetima i namještajem sezonskog vijeka trajanja. Ovo načelo ne znači da biste ih u potpunosti trebali izbjegavati, već je potrebno dobro promisliti o tome koliko će njihova kupnja izdržati test vremena, osobito ako je riječ o većem namještaju, poput garniture za sjedenje.

dizajnerska-pravila (2)

Stvorite neutralnu bazu

Većina osoba pri dekoriranju dnevnog boravka voli iskoristiti moć ukrasnih jastuka i sličnih predmeta, no pri postizanju bezvremenskog izgleda ključna je neutralnost koju najbolje dočarava pravilo 80/20, a koje nalaže da 80 posto značajki u vašem boravku mora biti sposobno izdržati test vremena. Ovaj postotak uglavnom uključuje zidove, podove i veliki namještaj poput sofe ili dnevnog kreveta. Zabavite se s preostalih 20 posto tako što ćete svom boravku dati trendi naglasak, eksperimentiranjem s umjetničkim djelima ili dodatkom šarenog tepiha. Dok većina predmeta i namještaja u vašem boravku djeluje bezvremenski, bit ćete u mogućnosti da ga s vremena na vrijeme osvježite bez pretjeranog posezanja u novčanik.

dizajnerska-pravila (3)

Ne zanemarujte male popravke

Otkrhnuta boja na zidovima ili pohabani predmeti koje često zanemarujete učinit će da vaš dnevni boravak djeluje dotrajalo. Ne dopustite da nešto što se može vrlo lako popraviti u potpunosti pokvari vizualni identitet vašeg prostora.

Sezonski osvježavajte prostor

Ako slijedite spomenuta pravila, bazni izgled vašeg boravka izgledat će dovoljno bezvremenski da mu nisu potrebne intervencije u vidu osvježavanja. To vas dovodi do spomenutih 20 posto prostora za koji ćete odvojiti trenutak i promisliti možete li zamijeniti postojeće jastuke novim, unijeti zelenilo, novu dekoraciju ili zamijeniti manji namještaj. Ovaj savjet ne odnosi se na mjesečno osvježavanje izgleda dnevnog boravka, već stavljanje naglaska na jedan aspekt koji bi mu mogao pružiti potpuno nov izgled.

dizajnerska-pravila (4)

Prihvatite minimalizam

Kako biste osigurali bezvremenski izgled dnevnog boravka, pokušajte ograničiti broj dekoracija. Prostor rasteretite nepotrebnih predmeta koje zapravo ne volite i zadržite jednostavan stil. S manje predmeta u boravku mnogo ćete lakše osvježiti prostor.

dizajnerska-pravila (5)

Uključite neki moderan predmet

Čak i ako vaš stil naginje klasici, dodavanje modernog elementa osigurat će to da vaš dnevni boravak djeluje aktualno i svježe. Slično tomu, dodavanjem starinskih predmeta u moderno uređen dnevni boravak razbit će se jednoličan dojam koji ostavlja namještaj.

dizajnerska-pravila (6)

Redovito farbajte dnevni boravak

Ogrebotine na zidu i diskoloracije mogu se dogoditi i prilikom korištenja najotpornijih boja za zidove, no ove pojave su pouzdan znak za to da je vašem boravku potrebna nadogradnja u vidu novog sloja boje. Kako boja zidova vašem dizajnu boravka ne bi dala dojam zastarjelosti, zidove je potrebno prefarbati svakih nekoliko godina. Ako postojeću boju na zidovima ne želite mijenjati, dovoljno im je podariti svjež izgled nanosom novog sloja identične nijanse.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: