Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Materijal za sve površine: Cijena i primjena klinker opeke (FOTO)

Advertisement

Bilo da se radi o prilazu garaži, puteljku prema baštenskoj kućici ili sunčanoj terasi – mnogi graditelji slažu se stim da je klinker najbolja opcija za popločavanje tla.

klinker-opeka-2

Klinker je sačinjen od pečene gline. Na temperaturi preko 1.000 stepeni Celzijusa tokom procesa pečenja – poznatog pod nazivom sinterovanje – zatvaraju se pore materijala pa gotove (pečene) opeke skoro da i ne upijaju vodu. To ih čini ekstremno otpornim i neosjetljivim na visoke temperature, mraz ili čak hemijske materije poput kiselina. Prirodna, keramička boja ovih opeka, koja nastaje tokom procesa pečenja, postojana je i s vremenom ne blijedi.

Velika raznolikost boja i oblika Paleta keramičkih boja obuhvata boje pijeska i terakote, sve do smeđe, ali moguće su i mješavine ovih nijansi, kao i plavo-siva kombinacija. Tome se pridružuju mnogi raznovrsni oblici i formati s različitim površinskim strukturama. Međutim, postoje i takozvane rupičaste podne opeke, kroz čije otvore izbija zelenilo trave – razumno rješenje za ekološki osvješćene graditelje koji bi željeli da izbjegnu kompletno prekrivanje tla.

Prilikom postavljanja klinker opeka trebalo bi obratiti pažnju na njihovu veličinu i funkciju, kao i na stepen opterećenja površine. Osim boje, za vizuelni utisak koji opeke ostavljaju od presudne je važnosti šema njihovog postavljanja. I ovdje postoji veliki broj varijacija, koje, vješto iskombinovane s mozaicima ili drugim šemama za postavljanje, omogućavaju jedinstveno, a ipak uvek iznova zanimljivo uređenje podnih površina.

klinker-opeka-3

Zahvaljujući obilju mogućnosti, popločavanje bi trebalo prepustiti stručnom licu, jer željeni izgled će se dugo održati samo ako se pravilno pripremi teren i stručno postavi podna opeka.

Cijena postavljanja

Klinker opeka je, na osnovu svojih specifičnih svojstava, pogodna za gotovo sve oblasti primjene. Pomoću nje se može izvesti projekat izgradnje prilaza garaži, kao i vijugavog putića do skrivene sjenice ili sunčane terase. Troškovi se u potpunosti mogu isplatiti. Zavisno od kvaliteta i izvedbe, treba računati na 20 do 40 eura po kvadratnom metru.

klinker-opeka-1

Klinker ne zahtjeva posebno održavanje: za čišćenje je dovoljna sama kišnica. Mjesta do kojih kiša ne dopire (suvi kolski ulaz ili natkrivena terasa) mogu se po potrebi očistiti pomoću crijeva za vodu ili čistača pod pritiskom. Ove opeke mogu se kombinovati na najrazličitije načine, a naročito primamljivo djeluju u spoju s različitim šemama i/ili materijalima.

Izvor: gradnja.rs

loading...

Vaš komentar na članak: