KAKO NAPRAVITI STEPENICE U DVORIŠTU

Prilikom uređenja dvorišta srećemo se sa problemom strmih dvorišta i kako na estetski prihvatljiv način riješiti savladavanje ovih strmina. Najčešći način je sa stepenicama. Stepenice mogu biti napravljene od različitih materijala kao što su: beton, drvo, kamen, cigle,…

stepenice-u-dvoristu

Pokazaćemo vam kako na brz i jednostavan način napraviti stepenice u svom vrtu.

Od materijala pripremite: cigle, betonske ploče veličine 40x40cm, šljunak, smjesu za malter ili cement i građevinski kreč, pijesak, lopatu, kramp, mistriju, mješalicu, kolica, metar, libelu, kolčiće, konopac,…

1. Izračunajte koliko će vam trebati stepenica na dionici na koju planirate napraviti stepenice. Dubina jednog stepenika neka bude 40cm, a visina stepenika 20cm. Pripremite zemljište.

stepenice-u-dvoristu2

2. Označite stepenice kolčićima i konopcem i iskopajte plitki temelj za svaki stepenik ponaosob i to sa vanjske strane stepenika.

stepenice-u-dvoristu3

3. Temelj bi trebao biti dubok 15cm i širine kao dvije cigle. Napravite beton u omjeru 13 lopata pijeska i 3 lopate cementa. Sa tako napravljenim betonom naspite temelje za stepenike. Pazite da površina bude ravna.

stepenice-u-dvoristu4

4. Na njega položite cigle. Cigle moraju biti ravne, a da biste to postigli koristite libelu.

stepenice-u-dvoristu5

5. Kada sazidate dva reda cigli površinu iza cigli popunite sa šljunkom.

stepenice-u-dvoristu6

6. Potom na cigle nanesite sloj maltera i postavite betonske ploče koje će biti gazište. Betonske ploče možete i sami napraviti. Pazite da ploče budu postavljene ravne. Nakon što ste napravili prvi stepenik počnite da pravite drugi na isti način sa tom razlikom da prednji red cigli ide direktno na betonsku ploču.

Izvor: nekretninebl.com

Vaš komentar na članak: