Idealno za garsonjere i male stanove: Devet trikova za prostraniji dom

Kad živite u malom stanu, nije baš lako imati stalno na umu ljepote niskih troškova održavanja i male kirije. Treba imati ‘u rukavu’ i nekoliko dizajnerskih aduta za optičko povećanje skučenog prostora.

“Mali prostori disciplinuju um”, govorio je Leonardo Da Vinči, “velika staništa ga samo slabe.” Koliko god da vjerujete u citate slavnih ljudi, oni nisu baš uvijek od pomoći kad se osjetite skučeno u garsonjeri ili malom stanu.

Koja su osnovna pravila uređenja malog prostora i kakve sve trikove možete da primjenite da biste vizuelno povećali svoj dom, pogledajte kroz našu galeriju slika.

Svjetlo. Svjetlo je bitnije nego što mnogi od nas misle. Naime, tamne i neuredne prostorije uvijek djeluju manje nego one koje su dobro provjetrene i čiste, pa prvo treba da obezbjedite da što više prirodne svjetlosti ispuni sobu. Ako možete, bilo bi poželjno da ugradite prozore većih dimenzija ili, čak, svjetlarnik. Teške zavjese trebalo bi zamjeniti blijeđim roletnama ili ih makar pomjeriti u stranu kako bi svjetlost nesmetano ispunila sobu. Takođe, možete strateški postaviti nekoliko ogledala ne bi li se svjetlost odbijala i stvorila iluziju većeg prostora.

Boje. Tamne boje apsorbuju svjetlost, dok je svjetle povećavaju. Uz to, ukoliko se odlučite za hladne boje prije nego za tople, uvidjećete da to samo pojačava efekat, budući da se hladne boje vizuelno povlače. Zanimljiv efekat ćete dobiti i ako obojite ivične lajsne u svjetliju nijansu od boje zidove – granice, naime, prirodno privlače pažnju posmatrača, a ovakav postupak smanjiće efekat ograničenja i učiniti da zid djeluje šire.

boje

Vrata. Da li vam se već do sada desilo da uđete u nečije maleno predsoblje koje je ispunjeno vratima? Često zaboravimo da ona baš i nisu uvijek neophodna i da ne samo što zauzimaju prostor, već i blokiraju svjetlost. Umjesto vrata, napravite zanimljiv luk ili čak klizna vrata. Time možete mnogo da dobijete.

vrata

Nivo očiju. Imajte na umu da namještaj ne zauzima samo izvjesnu površinu, odnosno, kvadraturu već i prostor u vidnom polju. Zato provjerite gdje najčešće sjedite u dnevnom boravku i rasklonite namještaj koji vam se nalazi upravo u visini očiju. Na tom mjestu okačite neku lijepu sliku i tako naglasite i uljepšajte ovu tačku.

nivo-ociju

Visina. Visina prostora je izuzetno važna i najbolje je, naravno, ako je tavanica visoko. Ako nije, imate dvije dobre mogućnosti. Jedna je da je ofarbate što svjetlije i tako naglasite prostor, a druga je da je učinite dijelom enterijerske igre i obojite u zanimljivu boju ili okačite upadljiv luster. Tapete na plafonu su zanimljiv trend koji hrabriji vraćaju u modu posljednjih nekoliko godina i mogu biti veoma efektivne. Bitno je upamtiti da se klonite tamnih boja koje bi vas zatvorile i „pritisle“ odozgo.

visina

Pod. Pod je bitan koliko i plafon. Otkrijte što je više poda moguće! Dakle, neka vaši kreveti, ormani i sofe radije budu s nogarima, nego bez njih, a najbolje bi bilo izbjeći ćilime. Npr. u malom kupatilu bi se trebalo odlučiti za zidnu šolju i lavabo, kako bi pod ostao potpuno slobodan. Pri tom, možete postaviti suptilne pruge (u vidu dasaka ili tepiha) i na zidu na kom se završavaju veliko ogledalo i time stvoriti optičku iluziju duže prostorije.

pod

Namještaj. Namještaj u maloj sobi ne smije biti veliki i glomazan. U tom slučaju, neizbježno je da izgleda još manje i pretrpanije. Umjesto njega, nabavite lakši i manji namještaj, poput tankog stola, manjeg divana i sl. Stakleni namještaj, takođe, može pomoći, jer ne sputava svjetlost i čini se da uopšte ne zauzima prostor. Naravno, ne bi trebalo da imate previše namještaja u toj prostoriji. Zapravo, sve je u balansu – bolje je imati jedan ili dva velika komada namještaja nego više manjih.

namjestaj

Funkcionalnost. Ovo je možda najvažnija stavka u uređenju prostora. Multifunkcionalni namještaj je idealan za manji prostor, budući da kombinovanje dvije funkcije svakako štedi prostor. Kako je sve više dizajnera koji razmišljaju na ovaj način, to nije problem. Tako možete izabrati otoman koji sadrži i prostor za skladištenje različitih predmeta, krevet koji se izvlači i sl.

funkcionalnost

Pretrpanost. Ovde nije riječ samo o namještaju – što je predmeta u sobi više, ona će utoliko manje izgledati. Zašto ne biste organizovali jedno generalno spremanje i premjestili iza zatvorenih vrata ormana sve sitnice koje čine da vaš stan djeluje pretrpano? Nabori i kitnjasti detalji samo će pojačati utisak natrpanosti, pa bi, pri odabiru namještaja i tkanina, trebalo odabrati glatke linije. Što se tiče zidova, jedna velika slika bolji je izbor od više različitih ukrasnih detalja.

pretrpanost

Izvor: lisa.rs

Vaš komentar na članak: