Dekorišite prostor tapetama (FOTO)

Dosadni, bijeli zidovi, uz mali dodir tapeta veoma lako postaju zanimljiviji i prostoru vašeg stana ili kuće daju dodir ljepote.

tapete (1)

Ako kojim slučajem planirate renoviranje svog doma u skorije vrijeme, mi vam ovog puta predstavljamo savjete za odabir tapeta koje bi svakako trebalo da uzmete u obzir, ako želite da postignete najbolji efekat.

Odaberite svoju omiljenu boju

Na početku, odaberite tapete koje sadrže vaše omiljene boje. Na primjer, ako je vaša omiljena boja zelena, onda odaberite tapete sa dezenima prirode ili one apstraktnije verzije na kojima zelena dominira. Ako odaberete boju koju volite, onda barem možete biti sigurni da ćete ih zadržati na zidovima neko vrijeme. Tapete koje su vam danas dostupne nude čitav spektar interesantnih motiva i dezena, a na vama je da odlučite koji bi se najbolje uklopili uz ostatak vašeg doma.

tapete (2)

Odaberite sobu u koju ćete ih staviti

Ovo je veoma važna stavka, zato što će tapete mnogo promijeniti prostoriju u kojoj su stavljene. Takođe, funkcija sobe u koju se one unose je veoma važna, jer će imati snažan efekat na dezen odabranih tapeta. Mnoge prostorije u vašem domu imaju svoje karakteristike i različite funkcije, a samim tim i specifične potrebe kada se radi o njihovoj dekoraciji. Na primjer, u kupatilu ćete rijetko kada vidjeti tapete, jer su usljed upotrebe tople vode zidovi praktično uvijek vlažni. Sa druge strane, dnevna soba je idealna prostorija u kojoj možete eksperimentisati i kreirati svoj savršeni ambijent.

tapete (3)

Prostranost sobe

Kontradikcija između zidova i tapeta, odnosno preveliki kontrast ukoliko kreirate akcentne zidove, je nešto što morate izbjeći po svaku cijenu. Ako planirate da postavljate tapete u sobi male površine, veoma je važno odabrati pravi dezen – koristite tapete s horizontalnim linijama umjesto onih s motivom šahovske table, jer će tako vaša soba izgledati veće. Dezen tapeta nikako ne bi trebalo da bude jak i dominantan, jer će zidovi djelovati manje i pretrpanije. Ako planirate svoje radove u prostoriji većih dimenzija, onda su vam ruke odriješene. Za kreiranje toplog i udobnog prostora, predlažemo vam upotrebu tamnih, toplih braon dezena.

tapete (5)

Odabir dezena

Ako odaberete pravi dezen na vašim tapetama, soba u koju ćete ih staviti će izgledati mnogo atraktivnije. Naravno, ona može izgledati i lošije, ako ne povedete računa o svim detaljima u njenom prostoru i ne uklopite tapete s njenim sadašnjim izgledom. Kako biste odabrali pravi motiv za vašu sobu, bez obzira na njenu veličinu, morate voditi računa o funkciji koju ona vrši. Na primjer, u spavaćoj sobi ne bi trebalo da koristite jake i velike dezene, jer će oni narušiti njenu umirujuću prirodu. Za njen prostor, tapete s nježnim motivima u pastelnim ili svijetlim bojama će biti idealan izbor.

tapete (6)

Odabir prave boje

Biranje boje tapeta je svakako najlakši korak od svih. Iako vam na prvi pogled djeluje jednostavno i nebitno, boja zidova igra veoma važnu ulogu u izgledu i ambijentu prostorije. Ako ponovo uzmemo spavaću sobu za primjer, ona zahtijeva boje koje se povezuju s odmorom i mirom, pa su za nju idealne prijatnije nijanse plavih i zelenih boja, dok neon boje nikako ne dolaze u obzir.

tapete (9)

Pažljivo birajte tip tapeta

Ako do sada niste znali da postoji više vrsta tapeta – prije kupovine obavezno se informišite o tretiranju i održavanju vrste koju planirate da kupite. Preporučuje se da u prostorijama gdje se kreće veći broj ljudi i koje se češće koriste ne upotrebljavate tapete koje se teško održavaju. U hodnicima, na primjer, mnogo je bolje koristiti neke neutralne tapete, s tkanim teksturama, jer se one mnogo lakše održavaju od onih koje su svijetlih, pastelnih boja, na kojima će se vidjeti svaki otisak šake.

tapete (10)

Izvor: nezavisne.com

Vaš komentar na članak: