Uljepšajte svoj vrt i balkon ljetnim cvjetnicama (VIDEO)

Sredina svibnja najbolje je vrijeme za sadnju ljetnih cvjetnica koje će uz pažljiv odabir i malo brige obilno cvjetati i bujno rasti tijekom ljetnih mjeseci, sve do prvih mrazova. Sadnice već razvijenih biljaka u cvatu može se kupiti u vrtnim centrima i rasadnicima, a sade se u pripremljene posude napunjene kvalitetnim, prihranom bogatim supstratom.

Kod izbora biljaka za sadnju na balkonima i terasama treba razmišljati o njihovoj osunčanosti. Najveći je izbor ljetnica za sunčane položaje.

Cvjetnice je lijepo kombinirati s biljkama koje imaju atraktivno lišće poput ukrasne koprive, dobričice ili slatkog krumpira, odnosno batata s listovima u smeđe-ljubičastoj ili boji limete. Svojim atraktivnim listovima nadopunjuju kombinaciju s biljem bujnog i raskošnog cvata. Zanimljiva biljka koja dobro podnosi sušu je i heliotrop ili sunčac u neobičnoj plavoj boji.

Kako bi obilno cvjetale sve do prvih mrazeva, potrebno ih je svakodnevno zalijevati odstajalom vodom, i to ujutro ili navečer. Ljetnice traže i prihranu gnojivom, jednom do dva puta na tjedan. Najbolje je upotrijebiti tekuće gnojivo bogato fosforom.

SAVIJET: Redovito se moraju skidati i ocvali cvjetovi. Uzgoj ljetnog cvijeća nije težak, ali se biljkama treba posvetiti svakodnevno. Uz odgovarajuću njegu, svojim raznovrsnim bojama ljetnice stvaraju šarenilo koje će vas ispuniti vedrinom i optimizmom.

Izvor: dom2.hr

Vaš komentar na članak: