Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

21/09/2017 | Uređenje,Video | Komentara:

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (FOTO)

Advertisement

Na sajmu karavana u Dizeldorfu (Düsseldorf Caravan Salon), jedan kamper privukao je posebnu pažnju: opremljen high-tech uređajima i mehanizmima, ‘sCarabane’ ima sposobnost da utrostruči svoju površinu i samostalno funkcioniše ‘van mreže’ prikupljajući energiju sunca i vjetra. Uz sve to, kamper se čak i rotira 360 stepeni, prateći kretanje sunca.

Rotirajuci kamper koji se transformiše u mali stan 665

Ono što na putu izgleda kao obična prikolica dužine 7,8 metara, na kampu se pomoću dvostrukog mehanizma transformiše u omanji stan površine 40 kvadratnih metara.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan

Sa jedne strane kampera otvara se velika terasa, dok se čak dvije spavaće sobe dodaju centralnom dnevnom boravku na drugoj strani.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (2)

Glavna spavaća soba je površine 7,5 kvadrata, a 5,5 kvadrata izdvojeno je za manju u koju staju dva kreveta. Opremljena kuhinja širi se ka terasi, dok se trpezarija može transformisati u dodatan prostor za spavanje. Potrebna je samo jedna osoba i 30 minuta da “sCarabane” bude ponovo spakovan i spreman za put.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (12)

Osim impresivnog sistema koji transformiše prostor kampera, “sCarabane” se može pohvaliti tehnologijama koje podržavaju njegov ekološki karakter. To se na prvom mjestu odnosi na masivan rotirajući električni sistem koji okreće karavan kako bi se optimizovala izloženost sunčevim zracima.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (14)

Na krovu nalazi se veliko zakrivljeno ogledalo koje prati sunce i rotira kamper 360 stepeni po kružnoj šini na kojoj je postavljen. Prikupljenom energijom zagrijava se voda koja se dalje koristi za tuširanje i snabdjevanje slavina i mašina za pranje veša i suđa.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (11)

Osim iz solarne energije, “sCarabane” generiše električnu energiju iz vetra. Kamper je opremljen i vetroturbinom koja može da proizvede 500 vati čiste energije. Kada nije u upotrebi, turbina se uvlači u krov.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (19)

Kamper koristi i sve prednosti prirodnog osvjetljenja i toplotu sunca. Na zadnjem kraju kampera postavljen je kupolasti prozor sa reflektivnim štitnikom koji se može podešavati. Slično tome, veliki prozori u obliku cvijeta na plafonima spavaćih soba ručno se mogu podešavati da propuste željenu količinu svjetlosti.

Rotirajući kamper koji se transformiše u mali stan (17)

Putem naprednog nadzornog sistema moguće je upravljati raznim uređajima koji su integrisani u kamper. Sve to je omogućeno jednostavnim dodirom ekrana uređaja postavljenog u kuhinji.

U protekle četiri godine, na razvitku koncepta kampera radila je kompanija “Fillon Technologies”, dok je dalji razvitak preuzala kompanija “Green Cat Technologies”.

Namjera kompanije je da ovaj ambiciozan projekat pređe u fazu proizvodnje, ali i da primjeni tehnologije koje su integrisane u “sCarabane” i na drugim proizvodima.

Foto: sCarabane

Izvor: kucastil.rs

loading...

Vaš komentar na članak: