Pogledajte kako mobilni 3D štampač gradi kuću za 24 sata (VIDEO)

Ruska kompanija Apis Cor odštampala je prvu kuću u cjelosti izgrađenu na gradilištu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan. Prema navodima kompanije, kuća može da traje i do 175 godina, a košta 10.000 dolara.

ApisCor_kuća za 24 sata

Sa željom da ponudi alternativu tradicionalnom načinu gradnje i kreira priuštiv objekat za stanovanje, kompanija “Apis Cor” sagradila je uz pomoć svog mobilnog 3D štampača kuću za svega 24 sata.

Kuća je izgrađena od betona, sadrži četiri prostorije i prostire se na 37 kvadratnih metara. Njena izgradnja je koštala nešto preko 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i izdrži različite vremenske uslove.

Gradnja objekata za stanovanje 3D šampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u ovom načinu gradnje. Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtjevali su da se dijelovi kuća, tj. zidovi grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu. Ruski štampač omogućio je je da se kompletna kuća izgradi na licu mjesta.

“Apis Cor” štampač je dovoljno snažan da izgradi kuću za dan, ali i dovoljno mali da se može pomjerati uz minimalne pripreme i troškove transporta. Štampač je dugačak pet metara i težak dvije i po tone i može se sklopiti za svega 30 minuta.

Njegova portabilnost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sljedećeg dana je moguće graditi na drugom mjestu. To je naročito značajno za zemlje u razvoju, gdje postoji velika potreba za brzom i jeftinom gradnjom.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: