MOŽETE JE NAPRAVITI I VI: Ekološki i jeftina kuća – 35 kvadrata za 600 maraka!

Dugo sam razmišljao o gradnji male kuće negdje u prirodi i kako bi mogao riješiti taj problem. U jednom francuskom dokumentarcu čuo sam za iranskog arhitekta Nader Halilija i o njegovom programu gradnje kuća od zemlje. Ono što sam saznao me je potpuno ostavilo bez riječi.

Nader je Amerikanac iranskog porijekla, radio je za NASA na projektu naselja na Marsu, a kasnije za Ujedinjene Narode na programu izgradnje kuća za siromašne. On je osmislio sistem izgradnje kuća od zemlje gdje vam je za izgradnju kuće od 35 kvm trošak oko 500$. Dobio je mnoge nagrade i po njegovom nacrtu su napravljene stotine sela po cijelom svijetu. U početku sam bio skeptičan ali vrlo brzo mi je okrenuo naopako cijelu moju viziju o izgradnji kuća i sve postulate arhitekture.

Znate li da trećina svjetske populacije trenutno živi u kućama od zemlje? Zemlja je besplatna i dostupna svima. Zemlja je ekološki materijal i odličan izolator. Ljeti je u kućama hladno, a zimi toplo. Mi smo robovi predrasude i dogme koja nam je implementirana u sistemu obrazovanja. Jedna od tih dogmi je da su kuće od zemlje nazadne i trošne, a da su kuće od betona vrlo napredne i dugovječne. Ipak, ako malo razmislite shvatit ćete da oko nas nema kuća od betona koje su stare po nekoliko vijekova, dok kuće od zemlje koje su vjekovima stare imate u svim zemljama svijeta i u njima ljudi danas žive.

Nader je u početku pravio kuće s kupolama po ugledu na sela u Africi. Sistem je vrlo jednostavan i možete doslovno sami izgraditi kuću ili možete angažirati jednog zidara i dva nekvalificirana fizička radnika za izgradnju ove kuće. Kuća od 35 kvadratnih metara košta oko 500 dolara ako radite sami. Novac ćete većim dijelom potrošiti na kupovinu plastičnih pletenih vreća i bodljikave žice.

Pogledajte:

Izvor: milos.io

Vaš komentar na članak: