01/02/2017 | Fotogalerije,Ostalo | Komentari

Zidane peći (FOTO)

Jedan od najčistijih i najefikasnijih načina sagorevanja drveta pružaju zidane peći velike termalne mase. Prethodne nedelje smo pisali o peći na drvene pelete, a ove nedelje ćemo se fokusirati na još jedan način sagorevanja drveta čisto i efikasno: korišćenjem zidanih peći.

zidane-peći-0

Zidane peći predstavljaju sistem grejanja na drvo koji se povremeno pali na veoma visokim temperaturama kako bi se zagrejala velika količina termalne mase, koja potom zrači toplotu u domu. Peć ima zaobilazni put preko kojih dimni gasovi teku. Ovde se toplota prenosi na šamotnu ciglu, koja je unutrašnji element zidane peći, i preko nje na kamen, ciglu, crep, keramiku, tj. spoljašnji element zidane peći. Samim tim razlikujemo više vrsta zidanih peći: kaljeve peći, brušene peći, peći od crepa, rustične peći od kamena i dr.

Ključne prednosti zidanih peći

Sa ekološkog stanovišta, zidane peći sagorevaju gorivo veoma brzo na visokim temperaturama. To dovodi do veoma potpunog sagoravanja sa malo generisanog zagađenja. Osim prilikom prvog paljenja vatre, ne bi trebalo da postoji vidljiv dim.

zidane-peći-2

Sa stanovišta performansi i komfora, zidanim pećima treba mnogo vremena da se zagreju, ali one zatim nastavljaju da zrače toplotu dug vremenski period – obično oko 18 do 24 sata. Spoljna površina zidane peći nikada ne bude vruća kao peć od livenog gvožđa, ali ona zato zadržava svoju toplotu mnogo duže. Površina obezbeđuje veliku zračeću površinu, što doprinosi udobnosti.

Funkcionisanje zidanih peći

Za razliku od klasičnih peći na drva i kamina, gde obično zapalite vatru koju održavate duži vremenski period dodavanjem goriva, kod zidanih peći funkcionište u serijama, i gorivo je obično u potpunosti spaljeno do vremena kada se sledeća vatra pali. To znači da morate da ložite često, što neki ljudi smatraju manje pogodnim.

zidane-peći-1

Pošto ložišta ne mogu biti veoma velika kod zidanih peći, i pošto je brzogoruća, intenzivna vatra potrebna, ogrevno drvo se seče i deli drugačije. Često je dužina prihvatljive cepanice manja od one za peći na drva (često ispod od 30cm), a optimalni prečnih cepanice je manji – tipično oko 7 do 12cm.

Zidanim pećima je potrebno mnogo više vremena da zagreju neki prostor (potrebno je do nekoliko sati da spoljna površina peći dostigne potrebnu temperaturi i maksimalnu isporuku toplete) i one nisu toliko efikasne kao kamini ili gvozdene peći na drva u brzom otklanjanju hladnoće. Tako da morate da planirate unapred. Ukoliko će biti sunčan jesenji dan, a vi imate dosta prozora koji su okrenuti ka jugu, loženje zidane peći ujutru može dovesti do perioda pregrevanja kasnije u toku dana kada je sunce u zenitu.

zidane-peći

Neke zidane peći uključuju i pećnice za pečenje ili zagrejane prostore ugrađene u modulima, nudeći lepu funkciju za one koji su zainteresovani za pečenje na drva. Druge peći mogu imati inetgrisane klupe za sedenje.

Opcije proizvoda

Zidane peći su često izgrađene po meri kupca, i takve jedince mogu zadovoljiti širok spektar potreba i posebnih zahteva. Pošto su one velike i teške, treba obratiti pažnju gde se postavljaju i osigurati ojačanje konstrukcije ukoliko je to neophodno.

zidane-peći-5

Postoje i neki proizvođači modularnih zidnih peći koje se mogu relativno lako sklopiti. Jedan od najpoznatijih proizvođača na svetu je finska kompanija Tulikivi. Tulikivi peći su napravljene od steatita ili keramike i dostupne su u raznim stilovima, sa i bez ugrađenih rerni. Neke uključuju integrisane klupe.

Ukoliko kuća ima prostora, zidana peć je često najbolja opcija grejanja na drvo. Kod novogradnje, posebno u ruralnim sredinama, definitivno je vredno obratiti pažnju na njih.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Vaš komentar na članak: