27/09/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Zalijevanjem do savršenog travnjaka

Lijep, zelen i mekan travnjak možete imati samo ako ga pravilno održavate. To obuhvaća redovitu košnju, povremenu dohranu i pravilno zalijevanje.

U ljetnim mjesecima, kada su izrazito visoke temperature, potrebno je redovito zalijevati travu. Posebnu pažnju treba obratiti na vrijeme i način zalijevanja. Čak i kada je tlo suho, ne treba u jednom mahu zaliti do te mjere da se trava natopi vodom, već nakon prvog zalijevanja pričekati da tlo upije sve i da se prosuši. Zalijevanje treba biti redovito bez ‘preskakanja’ termina, kako bi korijen biljaka mogao ‘vuči’ minerale iz tla i tako se prehranjivati.

Ljeti se travnjak zalijeva ujutro ili navečer. Hladna voda izaziva termički šok kod biljaka, a kapljice vode koje se zadrže na listovima biljaka pretvaraju se u tzv. ‘leće’ putem kojih sunčeve zrake mogu izazvati opekline kod biljaka. Neki stručnjaci tvrde da ako se nakon prvog zalijevanja vlati trave odmah ne usprave, potrebno je još zalijevati.

S obzirom da je površinsko ručno zalijevanje neravnomjerno, kako bi spriječili da neka mjesta ostanu zakinuta za dovoljnu količinu vode, a druga se ‘prepiju’ te se time omogući i rast korova, savjetuje se da se zalijevanje vrši raspršivačem.

Za odgovarajuće održavanje travnjaka u ljetnom periodu potrebno je raspršiti 120–150 mm vode mjesečno, tj. 4–5 mm dnevno, što je osigurano upotrebom raspršivača i prskalica. Na taj ćete način također uštedjeti vrijeme i potrošnju vode. Raspršivači određuju koja se količina vode može izbaciti sistemom zalijevanja za 1 sat, a međusobnom dopunom mogu ravnomjerno raspršivati vodu. Upravo njihov raspored određuje ravnomjernost pokrivanja površina raspršenom vodom.

Tempirajte sami vrijeme i količinu i ne zaboravite, trava se zalijeva prije izlaska i nakon zalaska sunca.

Izvor: magazin.net.hr/

Vaš komentar na članak: