05/08/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Vrt na vrhu nebodera!

Boravak u prirodi dokazano popravlja zdravlje i raspoloženje te ima višestruke pozitivne učinke na čovjeka. Današnji čovjek je, nažalost, sve otuđeniji od prirode, a ono što mnogi vide samo su kilometri i kilometri asfalta i betona. Ne čudi stoga da se priroda pokušava vratiti u velike gradove, na vrhove nebodera.

Naime, svjetski je trend izgradnja vrtova na krovovima i vrhovima CCNP 642-902 exam zgrada i nebodera. Primjerice, u New Yorku ljudi na neboderima zasađuju vrtove i drže pčele te dobivaju vlastiti med! Dakako, kod nas ova praksa još nije toliko raširena, ali sve je više pobornika zelenih krovova jer su oni, osim što su lijepi i pomažu čovjeku u povezivanju s prirodom, također su energetski veoma učinkoviti jer ljeti hlade prostor, a zimi ga griju.

Vrtovi na krovovima postaju prava urbana oaza u koju mnogi rado svraćaju. Puno je ideja kako realizirati takav zahtjevan projekt jer nije jednako saditi biljke iza kuće, u dvorištu i na krovu zgrade, ali dobrim planiranjem, istraživanjem i određivanjem ciljeva cijeli projekt nije neostvariv.

Kada jednom dobijete konkretnu idejuSY0-301 exam o tome kako bi vaš vrt na krovu ili vrhu zgrade trebao izgledati, najbolje je kontaktirati tvrtku koja je radila građevinu da se utvrdi može li cijela konstrukcija izdržati zemlju i biljke na vrhu. Uz zemlju i biljke rado se stavljaju i raznorazni kontejneri, kućice ili sjenice pa također treba povjeriti može li građevina sve skupa izdržati svojom konstrukcijom.

Mnogi će u ovaj raj za vrhu krova ili zgrade staviti i namještaj te zaštitnu ogradicu, lampe, sjenila i suncobrane, kamenjare pa čak i bazene!

Nemojte zaboraviti ugraditi sustav za navodnjavanje, što je veoma bitno za ljetne mjesece jer obično se radi o prostoru koji je veći dio dana pod jakim suncem.

Ukoliko ne znate kako biste sve skupa započeli, predlažemo stavljanje vrta na dio kuće, primjerice na krov garaže, da biste vidjeli kako to sve skupa izgleda i sviđa li vam se u vašem životnom prostoru.

Iako vam se vjerojatno čini kako se radi o teškom projektu, nemojte odustajati. Uloženi trud, novac i vrijeme sigurno će vam se dvostruko isplatiti, posebice ako napravite svoj komadić raja na vrhu zgrade velikog grada. Doista neprocjenjivo!

Izvor: pomjeri.hr

Vaš komentar na članak: