U NJIMA SU NEKAD ŽIVJELI NAJBOGATIJI: Spolja izgledaju kao ruševine, a unutar debelih zidina kriju pravo blago (FOTO)

Dok su mnoge od ovih velelpnih palata odavno napuštene i propadaju, neke od pukotina na fasadi i dalje čuvaju prostor u svijet kakav možda nikada više nećemo vidjeti.

vile-sekhavaki (1)

Zaboravljena u oskudnom okolišu u Velikoj indijskoj pustinji nalazi se vila indijskog bilionera. Danas većina ovakvih vila se raspada – freske otpadaju sa zidova i to su jedini tragovi davno nestale moći.

vile-sekhavaki (2)

Nekada su mozaici prekrivali svaki dio ovih palata, a selo Šekhavati je regija sa najviše nevjerovatnih građevina na svijetu. Kako bi se one zaštitile, u dva naselja u ovoj regiji zabranjena je prodaja vila za sve one koji bi obnovom mogli da ostete njihovu nekadašnju fasadu. Ovime pokušavaju da sačuvaju i ono malo što je ostalo, kao i da od ove regije naprave turističku atrakciju.

vile-sekhavaki (3)

Ova velelpna građevina je nastala u 15. vijeku, kada ju je podigao poglavica Rao Šekha, da bi čitava oblast Šekhavati prosperirala naglo krajem 19.vijeka. Regija je smanjila poreze kako bi namamila trgovce i preusmjerila trgovinu iz obližnjih poslovnih centara Japur i Bikaner. Tada je ovaj prostor postao glavno mjesto za trgovinu lijekovima, začinima i pamukom.

Tada su i počele da se grade prelijepe palate koje i nakon toliko godina okupitaju pažnju cijelog svijeta.

vile-sekhavaki (4)

Kada je trgovina premještena sa rute karavana na morsku i kada je izgrađena pruga 1820. godine, trgovački posao širom Rajastan bio je u stalnom padu. Naravno, trgovici sa ovih prostora krenuli su putem novca i preselili se u lučke gradove Bomaj i Kalkutu na indijskoj obali, zarađujući ogroman novan i šaljući ga svojim porodicama u Šekhavati.

To je bio period bogatih ulaganja u fasade svojih domova za koje nisu žalili ni dinara, a koje su odaražavale koliko su zaista bili imućni njihovi vlasnici.

vile-sekhavaki (5)

Prepoznatljive su pod nazivom “havele” i sve su izgrađene u prepoznatljivom stilu – uglavnom se sastoje od dvije zgrade sa dva do četiri dvorista koja ih razdvajaju. Svaka prostorija dizajnirana je i namenjena u zasebne svrhe. Prva prostorija na koju se nailazilo pri samom ulasku u kuću bila je rezervisana za muškarce i njihove poslovne sastanke, druga po redu bila je namjenjena ženama, dok su ostale bile poput kuhinja i štala za životinje.

Fasada je bila urađena u mitološkim scenama, ali i svakodnevni život mještana tih vremena. Vrata i prozori su izrađivani od drveta uz raznobojne i pompezne dekoracije. Scene tadašnjih kraljeva, potom Mahabharate i ramajane uz cvijeće u svim bojama i oblicima, bili su najčeće korišćeni motivi tog doba.

vile-sekhavaki (6)

Interesantno je da su dekorisani i unutrašnji i spoljašnji zidovi, svi lukovi i nadstrešnice. Nije bilo mjesta koje nije ukrašeno nekim detaljem.

vile-sekhavaki (7)

Međutim kako je vrijeme prolazilo, u ranom 20. vijeku na freskama su počeli da se pojavljuju uz tradicionalne i moderni motivi pa se tako može vidjeti i kraljica Elizabeta, Isus Hrist, gramofona ili pak parnih mašina.

Neka od najvećih imena ne samo iz Indije već i širom svijeta uključujući barona koji je trgovao čelikom Laksmi Mital, Kumar Birla predsednika “Aditija Birla Grupe”, farmaceuta Ajaja Piramala i jedinog bilijardera Nepala, Binoda Čaudharija imali su svoje originalne i unikatne vile u Šekhavatiju.

vile-sekhavaki (8)

Prema Forbsu skoro 25 odsto najbogatijih ljudi iz Indije dolazi upravo iz ove oblasti.

Danas prodaja i renoviranje ovih ruralnih vila koje su mogle da smjeste 50 familija je težak posao. Troškovi održavanja bili bi previsoki, pa se događalo da tokom vremena jedna vila ima i po dva vlasnika. Međutim, kako su ove vile privatni posedi, država ne može učiniti mnogo kako bi ih sačuvala.

vile-sekhavaki (9)

Srećom, ljepota i kulturni značaj ovih prelijepo oslikanih vila nije zauvijek uništen. Godine 1999. francuski umjetnik Nadlin Le Princ kupio je Nand Lal Devra vilu koja datira iz 1802. godine i potpuno je obnovio. U susjednim gradovima Dunlod i Navalgarh, nekoliko njih je pretvoreno u muzeje koji su otvoreni za javnost. Druge su par razbacane po čitavoj regiji, ali pretvorene u hotele poput Malji ka Kamra, Kulval Koti i Zamak Mandava.

Izvor: bktvnews.com

Vaš komentar na članak: