Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

24/09/2016 | Ostalo | Komentara:

TUGA IZA FASADE ‘SREĆNIH LJUDI’: RUŠI SE legendarna kuća, zavirite u nju po posljednji put (FOTO)

Advertisement

Ne možete da živite na ovim prostorima, a da ne znate za porodicu Golubović. Oni su ‘Srećni ljudi’ i od 1993. godine, što u premijernom izdanju, što u mnogobrojnim reprizama, zasmijavali su milione gledalaca kraj malih ekrana.

Foto Dnevno.rs

Foto Dnevno.rs

Njihov dom, “kuća sa sto mana” i nezgodnim komšijom Ostojom, koja je postala simbol čitavog jednog vremena, sada je pred rušenjem.

Vrijedna i prgava Riska tu je dan i noć mijesila, kuvala, popravljala kanalizaciju i čistila… Tu su i njen muž Aranđel i komšija Ostoja vodili beskrajne svađe oko podjele… Sima se odatle izgubio, a poslije i srećno vratio… sjećate se, bila je tu i jedna koza…

Foto Dnevno.rs

Foto Dnevno.rs

Legendarna kuća Golubovića iz serije “Srećni ljudi” zapravo je zdanje koje se nalazi na Lekinom brdu, u Miklušićevoj ulici. Od završetka snimanja davne 1996. godine prošlo je tačno dvije decenije, a vrijeme je uzelo svoj danak – objekat dobro poznat svima koji su ikada gledali seriju danas je pred rušenjem.

Vlasnici kuće, porodica Popović, kuću su prije nekoliko mjeseci prodali investitorima koji na njenom mjestu planiraju da zidaju modernu višespratnicu. Zdanje na adresi Miklušićeva 35 broji svoje posjlednje dane…

Foto Dnevno.rs

Foto Dnevno.rs

Kuća “Srećnih ljudi” koja više nije “srećna”

Kuća koju smo obišli prije rušenja vidno je oronula. U dvorištu u kome je nekada odjekivala graja filmske ekipe i glumaca sada je naslagan građevinski materijal, drvene grede i šipke.

U kući privremeno spavaju majstori koji trenutno rade na obližnjem gradilištu. Oni su nam i potvrdili da zdanje iz “Srećnih ljudi” čeka rušenje.

– Kuća će biti srušena, ali ne vjerujem da će se to dogoditi prije proljeća. Ide zima i loše vrijeme, a i mi treba da pronađemo mjesto gdje ćemo da izmjestimo svu ovu građu, pa ćemo tek onda rušiti – objasnio nam je radnik koga smo zatekli u kući.

kuca-srecni-ljudi (4)

Unutrašnjost kuće takođe je u žalosnom stanju. Svuda su ogoljeni, prljavi zidovi, oguljenen parket… na pojedinim mjestima uhvatila se i buđ. Vidi se da ovde dugo niko nije živio.

Neka srećnija vremena

Vjerovatno nikada niko neće saznati kako je baš ova kuća izabrna da se u njoj snimaju “Srećni ljudi”.

Zdanje za koje je planirano da na proleće zauvijek nestane sazidano je još davne 1923. godine. To znači da je u vrijeme kada je počelo snimanje “Srećnih ljudi” 1993. kuća već bila u nekim “ozbiljnim godinama”, ali joj to nije smetalo da na malim ekranima zasija “punim sjajem” i kupi srca gledalaca podjednako kao i porodica Golubović koja je “stanovala” u njoj.

Foto Dnevno.rs

Foto Dnevno.rs

Komšije još uvijek pamte graju i “gungulu” koja bi nastajala danima kada bi se ovdje snimali “Srećni ljudi”. Bila bi zatvorena cijela ulica, rasprostrao bi se kran, došli glumci, šminkeri, kostimografi…

Za snimanje, ekipa je uglavnom koristila prednji dio kuće, dvorište i hodnik. Sve ostalo bilo je snimano u studiju jer u kući ipak nije bilo dovoljno mjesta. Ipak, ovo nije umanjilo kultni status koji je zdanje steklo.

Foto Dnevno.rs

Foto Dnevno.rs

Zato, prije nego što kuća na Lekinom brdu zauvijek nestane, u našoj galeriji po posljednji put možete pogledati kako danas izgleda kuća “Srećnih ljudi”

Izvor: dnevno.rs

loading...

Vaš komentar na članak: