Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

28/11/2015 | Ostalo | Komentara:

Svakog dana je gužvate i bacate u smeće, a u njoj se krije bogatstvo

Advertisement

Pušači možda nisu znali, ali bacajući aluminijske folije iz kutije cigareta – u smeće bace bar 500 eura. Mali rudnik se nalazi u zlatnim i srebrnim folijama koje oblažu unutrašnjost svake kutije cigareta, piše Telegraf.

aluminijska-folija

To je prije nekoliko mjeseci od prijateljice saznala jedna čistačica.

U Kragujevcu se za kilogram folije može dobiti 160 eura ili više, ovisno koliko skupiš. A čula sam da u Beogradu, negdje kod autobusne stanice, za tu količinu možeš dobiti i 500 eura. Za sad imam oko 300 grama, ali neću ih prodavati dok ne skupim barem kilogram”, rekla je čistačica.

Ali, to i nije baš tako lako kao što zvuči, jer je za kilogram folije potrebno prikupiti oko 1.000 kutijica cigareta. I to ne bilo kojih. “Tvrda folija je za bacanje, skupljam samo onu mekanu, tanku. Čistim po raznim lokalima, firmama i klubovima, pa uspijem tjedno naći 25 do 30 kutija tjedno”.

“Kad vidim kutiju na ulici, uvijek pogledam ima li u njoj folije, ali rijetko kad je nađem unutra. To znači da sigurno ima još ljudi koji skupljaju foliju za prodaju”, ispričala je.

Brojne su Facebook stranice i forumi posvećeni prodaji i otkupu folije od cigareta. “Sigurno je da one sadrže veliki postotak aluminija, a on je najtraženija sekundarna sirovina“, kaže tehnologinja Ivana Gajin.

Izvor: telegraf.rs

Vaš komentar na članak: